Jablečný závin recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžíce máslo
100 g strouhanka
1 kg jablko
podle chuti
cukr
skořice
rozinky
ořechy
těsto
sůl
1 ks vejce
1 lžička ocet
1 lžíce sádlo
300 g hladká mouka
125 ml vlažná voda

Postup přípravy receptu

  1. Sádlo necháme změknout. Rozšleháme v něm vejce, ocet, sůl a vodu. Pak vmícháme mouku a zaděláme husté vláčné těsto. Zpracováváme jej tak dlouho, dokud se těsto nechytá na válu a nelepí. Pak jej přikryjeme třeba nahřátým kastrůlkem a necháme zhruba 30 minut odpočinout.

  2. Zatím si očistíme jablka, nakrájíme je na plátky a rozinky spaříme.

  3. Odpočinuté těsto podsypeme trochou mouky a vyválíme na placku, tu pak rukama vytahujeme, až je tenká jako látka. Strouhanku osmažíme na másle a dvě třetiny těsta jí posypeme. Přidáme na plátky pokrájená jablka, osladíme, posypeme skořicí, spařenými rozinkami a sekanými ořechy, pokapeme máslem a svineme.

  4. Jablečný závin přeložíme na vymaštěný plech a upečeme v předehřáté troubě. Během pečení můžeme závin potírat rozehřátým máslem. Je pak ještě křehčí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!