Jablíčkové hranolky s karamelovým dipem recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 0,25 lžiček cukr 1 ks vejce 170 g máslo 1 lžíce máslo 50 ml voda 2 lžíce cukr krystal 1 lžička mletá skořice 280 g hladká mouka 0,25 lžiček soli 1 lžička citronová šťáva 80 g smetana ke šlehání 100 ml studená voda 130 g hnědý cukr 60 g tuk na pečení vanilkový extrakt 1 sklenice Hamánek s jablky
Postup Jablíčkové hranolky s karamelovým dipem
Postup přípravy receptu
-
Mouku smícháme se solí i cukrem. Na hrubé straně struhadla nastrouháme do mísy studené máslo i heru. Prsty proměníme s moukou na konzistenci drobenky a teprve potom začneme postupně přidávat ledovou vodu. Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme do ledničky vychladit na 2 hodiny. Těsto můžeme nahradit také listovým těstem
Vychlazené těsto rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme na 3 mm silný plát. Zapneme troubu a necháme si ji předehřát na 180 °C
Jablečnou přesnídávku natřeme na jeden plát těsta. Přiklopíme druhým plátem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme krystalovým cukrem a skořicí
Ostrým nožem nebo dobrým kráječem na pizzu nakrájíme na hranolky. Osvědčená velikost je přibližně 1,5 x 8 cm. Pomocí nože přesuneme na plech vyložený pečicím papírem a pečme 10 - 15 minut dozlatova
Na pánvičce přivedeme k varu cukr, vodu a citronovou šťávu. Potom stáhneme plamen a 10 minut vaříme za občasného míchání. Až hmota začne houstnout a bublat, vmícháme šlehačku a máslo. Zakápneme vanilkovým extraktem a mícháme, dokud se máslo nerozpustí. Stáhneme z plotny a přelijeme do misky
Jablíčkové hranolky podáváme s připraveným karamelovým dipem.