Jablíčkové hranolky s karamelovým dipem recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

0,25 lžiček cukr
1 ks vejce
170 g máslo
1 lžíce máslo
50 ml voda
2 lžíce cukr krystal
1 lžička mletá skořice
280 g hladká mouka
0,25 lžiček soli
1 lžička citronová šťáva
80 g smetana ke šlehání
100 ml studená voda
130 g hnědý cukr
60 g tuk na pečení
vanilkový extrakt
1 sklenice Hamánek s jablky

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme se solí i cukrem. Na hrubé straně struhadla nastrouháme do mísy studené máslo i heru. Prsty proměníme s moukou na konzistenci drobenky a teprve potom začneme postupně přidávat ledovou vodu. Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme do ledničky vychladit na 2 hodiny. Těsto můžeme nahradit také listovým těstem

  2. Vychlazené těsto rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme na 3 mm silný plát. Zapneme troubu a necháme si ji předehřát na 180 °C

  3. Jablečnou přesnídávku natřeme na jeden plát těsta. Přiklopíme druhým plátem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme krystalovým cukrem a skořicí

  4. Ostrým nožem nebo dobrým kráječem na pizzu nakrájíme na hranolky. Osvědčená velikost je přibližně 1,5 x 8 cm. Pomocí nože přesuneme na plech vyložený pečicím papírem a pečme 10 - 15 minut dozlatova

  5. Na pánvičce přivedeme k varu cukr, vodu a citronovou šťávu. Potom stáhneme plamen a 10 minut vaříme za občasného míchání. Až hmota začne houstnout a bublat, vmícháme šlehačku a máslo. Zakápneme vanilkovým extraktem a mícháme, dokud se máslo nerozpustí. Stáhneme z plotny a přelijeme do misky

  6. Jablíčkové hranolky podáváme s připraveným karamelovým dipem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!