Jablková žemlovka z vánočky recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 ks vejce 400 ml mléko 1 lžíce cukr moučka mletá skořice 1 balení vanilkový cukr 0,5 ks citronová kůra 1 lžička citronová šťáva 1 lžíce máslo na vymazání 2 lžíce třtinový cukr 400 g včerejší vánočka
Postup Jablková žemlovka z vánočky
Postup přípravy receptu
-
Ve studeném mléku dobře rozmícháváme vanilkový cukr, cukr moučka a vaječné žloutky. Přidáme nastrouhanou kůru z poloviny citronu, na mírném ohni přivedeme do varu, krátce spolu povaříme asi 2 až 3 minuty za stálého míchání, směs nesmí vřít. Potom směs necháme vychladnout na vlažnou teplotu
Zapékací mísu vymažeme tenkou vrstvou másla. Vánočku pokrájíme na tenčí plátky, namočíme v mléčné směsi z obou stran a těmito namočenými plátky vysteleme v řadách nad sebou naší zapékací formu. Zalijeme ještě zbytkem mléčné směsi a necháme chvíli odpočívat, aby vánočka pořádně touto směsí nasákla
Zatím vyšleháme z vaječných bílků a z jedné lžíce cukru moučka tuhý sníh. Jablko odstopkujeme, zbavíme jádřince, ale neloupeme, omyjeme, osušíme, překrojíme na čtvrtiny a pokrájíme na tenké plátky. Na vánočku poklademe plátky jablek, polijeme citronovou šťávou, posypeme mletou skořicí a na jablka navrstvíme rovnoměrně sníh z bílků
Jablkovou žemlovku dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C na funkci horní a dolní ohřev a pečeme do růžova, což trvá asi 30 minut
Jablková žemlovka z vánočky je laciná a výborná sladká teplá večeře, kterou podáváme s horkým citronovým čajem. Výhodně se dá použít na nové jídlo s příjemnou chutí nejen zbytek domácí vánočky, ale klidně i jakýkoliv jiný sladký kynutý domácí koláč
Žemlovka se dá ještě různě ochutit, například mandlemi, čokoládou, kakaem, rozinkami nebo jiným sušeným ovocem, pomerančovou kůrou, různým ovocem podle vlastního výběru a podobně.