Jáhlový nákyp se švestkami recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 3 ks vejce 15 dkg máslo 1 l mléko 40 dkg jáhly 15 dkg cukr krupice 25 dkg sušené švestky podle potřeby máslo na vymazání strouhanka na vysypání
Postup Jáhlový nákyp se švestkami recept
Postup přípravy receptu
-
Jáhly spaříme vařící vodou, dáme je do vařícího se mléka se solí a menší částí másla. Necháme bez míchání povařit a vložíme dojít pod pokličkou do trouby. Měkké jáhly nakonec vyjmeme a necháme zchladnout.
Dále si oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme sníh. Do vychladlých jáhel postupně vmícháme cukr, žloutky, pokrájené švestky a nakonec zlehka sníh ušlehaný z bílků. Směs dáme do máslem vymazaného, strouhankou vysypaného pekače a poklademe zbytkem másla. Jáhlový nákyp pečeme v mírně vyhřáté troubě 30 - 40 minut.
Upečený jáhlový nákyp se švestkami na talíři podle chuti pocukrujeme a můžeme polít ovocnou šťávou. Cukr i do nákypu dáme podle chuti, neřídíme se slepě váhou. Pro vylepšení můžeme ke konci pečení potřít povrch nákypu sladkým sněhem z bílků a dopéci. To už je navíc, není to v předpise.
Jáhlový nákyp se švestkami podáváme teplý jako chutný sladký pokrm.