Jahodová tlačenka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 kg jahody 5 ks hřebíček 150 g cukr krystal 500 ml červené víno 1 lžička citronová kůra 20 dkg škrobová moučka 1 ks celá skořice 100 g třtinový cukr
Postup Jahodová tlačenka recept
Postup přípravy receptu
-
Jahody důkladně očistíme, opláchneme a nasekáme. Asi kilo jahod nasekáme nadrobno nebo propasírujeme hrubým sítem. Zbylé jahody nasekáme na větší kousky.
Stranou si dáme asi skleničku vína. Zbylé víno svaříme s oběma cukry, skořicí, hřebíčkem a citronovou kůrou. Asi 10 minut povaříme a víno přecedíme. Dáme jej opět vařit. Do vroucí tekutiny přidáme jahody a krátce povaříme. Ve zbylém víně rozmícháme škrobovou moučku, vlijeme do vína s jahodami a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Pak hmotu odstavíme.
Zbylé jahody ocukrujeme a vložíme do hrnce s vínem. Formu na srnčí hřbet nebo jakoukoliv jinou formu vypláchneme ledovou vodou a vlijeme do ní jahodovou tlačenku. Formu s tlačenkou uložíme na chladné místo a necháme ztuhnout.
Ztuhlou jahodou tlačenku vyklopíme a podáváme s Vanilkovým krémem z vanilky a šlehačkou. Tlačenku zdobíme čerstvými jahodami.