Játrová pochoutka z domácí pekárny recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks cibule
2 lžíce hladká mouka
150 g plátková anglická slanina
500 g kuřecí nebo vepřová játra
500 g drůbeží nebo vepřové mleté maso
100 g uzený špek nebo bílá slanina
podle chuti
sůl
majoránka
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Játra nasekáme v elektrickém sekáčku, rozmixujeme na kaši, případně na jemno umeleme. Cibuli taktéž. Játra, cibuli, mleté maso a mouku smícháme, osolíme, opepříme, přidáme špetku majoránky a vypracujeme na vláčnou hmotu, která se podobá těstu. Nakonec špek nebo slaninu nakrájíme na malé kostičky, rozdrobíme do těsta a postupně vmícháme. U vepřového masa netřeba špek přidávat.

  2. Nádobu na pečení vymažeme sádlem. Hák nenasadíme. Masitou hmotu vložíme do nádoby a dáme péci na program pečení. Pečeme 1,5 hodiny. Zpravidla program pečení třeba pustit znovu ještě na 1/2 hodiny. Po upečení nádobu vyndáme, necháme chladnout asi 10 minut. Pochoutku opatrně vyklopíme na talíř a necháme vychladnout. Pak zabalíme do alobalu a dáme vychladit do lednice.

  3. Játrovou pochoutku krájíme na tenké plátky, podáváme s chlebem nebo houskou. Jídlo je obdoba játrového sýra nebo salámu. Kuchařky a kuchaři si určitě ingredience obmění podle vlastní chuti.

  4. Kdo to má rád, může nádobu pekárny před vložením masité hmoty vyložit asi do 1/2 výše plátky anglické slaniny. Tenhle nápad mi poradila kuchařka paní Gábina H.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!