Jednoduchý obrácený hruškový koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1/2 hrnku cukr cukr 1 špetka sůl 2 ks vejce 2 lžíce máslo 3 lžíce máslo 1/4 hrnku mléko 1/2 ks citron 1/2 balíčku prášek do pečiva 2 hrnky hrušky mletá skořice 1 - 2 lžíce hladká mouka 1 hrnek hladká mouka muškátový oříšek vlašské ořechy 1 špetka jedlá soda
Postup Jednoduchý obrácený hruškový koláč
Postup přípravy receptu
-
Hrušky očistíme a nakrájíme na plátky. Budeme potřebovat 2 hrnky nakrájených hrušek
Kulatou formu o průměru 22 - 28 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 170 °C
Dno formy poklademe plátky hrušek a postup ještě jednou opakujeme. Hrušky posypeme mletou skořicí, cukrem, strouhaným muškátovým oříškem, nasekanými vlašskými ořechy a pokapeme čerstvou citronovou šťávou podle chuti. Ochucené hrušky zasypeme trochou hladké mouky
V menší míse rozšleháme metličkou vejce do pěny. Přidáme k němu změklé máslo, mléko a maličko vyšleháme metličkou. Tekutou směs přelijeme do větší mísy, kde máme smíchanou mouku, cukr, sůl, sodu a prášek do pečiva. Obě dvě směsi metličkou opatrně spojíme, prošleháme, aby vzniklo hladké těsto
Připravené těsto následně opatrně vylijeme na všechny plátky hrušek. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme cca 35 minut. Při pečení je potřeba koláč kontrolovat!
Po upečení necháme hruškový koláč pár minut zchladnout, odděláme okolní kruh formy, přiklopíme talířem, otočíme a odděláme dno formy. Tím pádem je koláč obrácený, stačí ho posypat vlašskými ořechy nebo nějak jinak nazdobit a můžeme podávat. Obrácený hruškový koláč je skvělý i druhý den!