Jehněčí burger se zeleninou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

směs
2 stroužky česnek
1 špetka sůl
1 lžička mletý kmín
1 lžička sušený tymián
1 špetka mletý černý pepř
450 g mleté jehněčí maso
podle potřeby
olej
těsto
0 lžiček sůl
1 ks vejce
2 šálky podmáslí
10 šálků polohrubá mouka
1 šálek celozrnná mouka
1 lžička jedlá soda
náplň
2 lžíce dijonská hořčice
1 šálek kysané zelí
2 šálky baby špenát

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Na plech položíme pečící papír, nebo plech jemně pomažeme olejem a zasypeme moukou.

  2. Ve velké míse smícháme oba druhy mouky, jedlou sodu a půl lžičky soli. Přidáme vejce a podmáslí a vše jemně mícháme, až se těsto spojí. Těsto by nemělo být příliš vlhké, ani lepkavé.

  3. Z těsta vytvoříme 6 houstiček o velikosti dlaně a umístíme je na pečící plech. Lehce přitlačíme, aby se housky mírně zploštily. Poté použijeme nůž a vyřežeme jím 0,6 cm hluboký zářez na povrchu těsta.

  4. Housky pečeme po dobu 35 minut, poté by měly po poklepání znít dutě. Housky necháme vychladnout a rozpůlíme.

  5. Smícháme mleté jehněčí maso, prolisovaný česnek, kmín, tymián nebo oregano a špetku soli s pepřem, vytvoříme z nich 4 placičky. Burgery pečeme na vymaštěné pánvi při středně vysoké teplotě (cca 70 °C) z každé strany po dobu 4 - 5 minut.

  6. Burgery vložíme do připravených rozpůlených housek a přidáme hořčici, zelí a zeleninu (baby špenát nebo baby kapustu).

  7. Jehněčí burger se zeleninou podáváme podle chuti k různým příležitostem.

  8. Zbylé housky zužitkujeme podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!