Jelení guláš na červeném víně a borůvkové marmeládě s houbami recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 8 stroužků česnek sůl 30 g máslo 2 ks cibule 250 g žampiony 2 ks bobkový list 1 ks zelená paprika 0.5 lžiček sušený tymián 1 lžíce mletá sladká paprika 10 kuliček celý černý pepř 0,5 lžiček sušený rozmarýn čerstvě mletý černý pepř 1 lžička sušená majoránka 600 g jelení plec 3 kuličky celé nové koření 6 kuliček celý jalovec 2 ks čerstvá feferonka 150 ml pasírovaná rajčata 2 lžíce domácí vepřové sádlo 60 g domácí uzená slanina domácí hovězí vývar
Postup Jelení guláš na červeném víně a borůvkové marmeládě s houbami
Postup přípravy receptu
-
Jelení plec odblaníme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na velké kostky o hraně asi 5 cm. Cibuli očistíme, pokrájíme na malé kostky, očištěný česnek pokrájíme na plátky a feferonky pokrájíme na jemno. Čerstvou zelenou papriku zbavíme jádřince, žilek a semínek, omyjeme a pokrájíme na proužky
Domácí uzenou slaninu pokrájíme také na proužky. Čerstvé žampiony neloupeme, protože ve slupce je nejvíce chuti. Žampiony neomýváme pod vodou, jen očistíme vlhkým hadříčkem od nečistot. Větší žampiony překrojíme na polovinu, menší ponecháme v celku. Na jelení guláš použijeme radši malé žampiony, protože jsou mnohem chutnější
V hrnci na rozehřátém sádle orestujeme proužky uzené slaniny a cibuli za stálého míchání téměř do hněda, přidáme feferonku, celé nové a celý černý pepř, celý jalovec, rozdrcený bobkový list a plátky česneku, který necháme krátce rozvonět. Přisypeme mletou sladkou papriku a necháme ji v horkém tuku úplně rozpustit
Přidáme pasírovaná rajčata a krátce orestujeme, podlijeme malým množstvím horké vody a necháme vydusit až na tuk. Zopakujeme ještě dvakrát, čímž se cibule rozpadne, ochutí a přirozeně zahustí výslednou šťávu. V žádném případě nezahušťujeme moukou a ani ničím jiným!
Do tohoto základu vložíme kostky jelení plece a zprudka opečeme z každé strany, až se na masu vytvoří tenoučká kůrka. Maso po opékání nebude vysušené, ale naopak velmi šťavnaté a správně ochucené
Podlijeme malým množstvím horkého domácího hovězího vývaru, přilijeme suché červené víno, přidáme rozmarýn a tymián. Přivedeme do varu a víno zprudka odvaříme, přikryjeme pokličkou, snížíme plamen na minimum a jelení guláš už necháme jen bublat, čas od času promícháme a podle potřeby podléváme malým množstvím horkého hovězího vývaru
Jelení guláš dusíme pomalu pod pokličkou, dokud maso nezměkne, což trvá asi 120 minut. Asi 15 minut před koncem přihodíme proužky čerstvé zelené papriky, ne dříve, má zůstat al dente. Současně na pánvi na rozpuštěném másle opékáme žampiony, dokud se z nich neodpaří všechna tekutina, žampiony se máslem obalí a získají na chuti
Opečené žampiony přidáme do hotového guláše, na závěr vmícháme borůvkovou marmeládu, spolu povaříme, ještě okořeníme majoránkou, čerstvě mletým černým pepřem, až nyní dochutíme jemně solí, neboť vývar je dost slaný. Vypneme plamen, guláš odstavíme a necháme odpočívat. Nejlepší chutná druhý den, když je odležený, i u jeleního guláše platí, že čím starší, tím lepší
Jelení guláš na červeném víně a borůvkové marmeládě s houbami můžeme ochutnat i hned po dovaření. Jelení guláš servírujeme horký s houskovým knedlíkem, například podle tohoto receptu
Měla jsem výjimečně štěstí, dostala jsem takovou krásnou jelení plec, že přímo zpívala. Jelení maso je prvotřídní delikatesa a vyplatí se pohrát si s přípravou guláše, neboť se nám odmění nezapomenutelným gurmánským zážitkem.