Plátky z jelení kýty s plněnou bramborou jihotyrolským špekem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- pažitka mletý bílý pepř 2 snítky čerstvý tymián mořská sůl celý barevný pepř 40 ml extra panenský olivový olej 600 g jelení kýta bez kosti jedlá jodová sůl 120 ml zakysaná smetana 24% 80 g jihotyrolský špek 400 g předvařené brambory
Postup Plátky z jelení kýty s plněnou bramborou jihotyrolským špekem
Postup přípravy receptu
-
Jelení kýtu rozdělíme na jednotlivé šály, ze kterých krájíme stejně široké plátky. Maso potřeme olivovým olejem a proložíme nadrhnutím tymiánem. Takto připravené maso můžeme nechat odležet, nebo ho mít připravené na další použití
Maso upravujeme na rozpáleném grilu nebo steakové pánvi. Je potřeba maso zprudka zatáhnou a potom nechat odpočinout nebo dozrát v troubě cca na 5 minut a 100 °C
Takto upravené a odpočinuté plátky z jelení kýty můžeme teprve servírovat. V našem případu s vařenou bramborou ve slupce s tence nakrájeným jihotyrolským špekem. Kdy bramboru servírujeme na tučnou zakysanou smetanu, dochucenou bylinkami, solí a bílým pepřem. Tato brambora se může také takto servírovat pouze s grilovanou zeleninou a zakysaná smetana bude ochucená i česnekem
Recept od šéfkuchaře Lukáše Uhera, který bude opět předvádět svou kuchařskou show na 2. Ročníku Gastro Food Festu v Litoměřicích, www.gastrofoodfest.cz
Uher Lukáš - předseda severočeské asociace AKČ ČR, šéfkuchař Hotel a restaurace Větruše Ústí n.L.