Jelení hřbet Wellington s kaštanovým pyré recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 lžíce cukr 200 g slanina sůl 100 g máslo 1 lžíce máslo 0,2 l smetana 0,2 l smetana tymián 1 špetka tymián rozmarýn 200 g šalotka 0,5 kg kaštany divoké koření 1 lžíce olivový olej 200 g listové těsto pomerančová kůra 2 lžíce hnědý cukr 200 g kořenová zelenina čerstvé bylinky třtinový cukr 1 dl ocet z červeného vína 100 g vepřová bránice 480 g jelení hřbet 0,2 l portské ruby víno
Postup Jelení hřbet Wellington s kaštanovým pyré
Postup přípravy receptu
-
Očištěný jelení hřbet (4 x 120 g) osolíme, opepříme a na rozpálené pánvi opečeme. Z jeleního ořezu, pomerančové kůry, smetany a bylinek umixujeme jemnou fáš a tou potřeme porce jelena ze všech stran. Jelení hřbet zavineme do připravené vepřové bránice a spařeného listu kapusty. Vše zabalíme do rozváleného listového těsta a potřeme žloutkem
Jelení hřbet pečeme asi 12 minut v troubě rozpálené na 220 °C a poté necháme odpočinout
Opečeme kořenovou zeleninu, cibuli a divoké koření s tymiánem a přidáme rajský protlak. Osmahneme, zalijeme portským vínem, silnou jelení šťávou a redukujeme na polovinu
Kaštany upečeme naříznuté křížem a vyloupeme, poté osmahneme na másle, zalijeme trochou vody, přidáme cukr a sůl a povaříme doměkka. Rozmixujeme s trochou syrového másla na jemné pyré
Očištěné cibulky lehce opečeme na oleji, přidáme tymián, cukr a ocet. Zredukujeme a na závěr přidáme čerstvé máslo a glazírujeme medem. Porce masa servírujeme na nahřátých talířích s kaštanovým pyré, podlité silnou zvěřinovou omáčkou, glazírovanými šalotkami a snítkou rozmarýnu
Jelení hřbet Wellington s kaštanovým pyré a medovou šalotkou podáváme jako sváteční hlavní chod.