Jemná špenátová polévka recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

4 stroužky česnek
sůl
2 ks vejce
80 g máslo
500 ml mléko
1 ks cibule
250 ml smetana
petrželová nať
mletý černý pepř
300 g čerstvý listový špenát
50 g máslo na jíšku
2 - 3 lžíce hladká mouka na jíšku

Postup přípravy receptu

  1. Z másla a mouky si připravíme jíšku: Máslo rozpustíme na pánvi, přidáme hladkou mouku a smažíme, než mouka zrůžoví. Jíšku necháme vychladnout

  2. Listy špenátu důkladně propereme, okrájíme zbytky kořínků a ostrým nožem nebo sekáčkem nasekáme nadrobno

  3. Cibuli a česnek oloupeme, 2 stroužky česneku nakrájíme na plátky, 2 stroužky utřeme se solí. Cibuli nakrájíme najemno. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky

  4. Na másle zpěníme plátky česneku a nakrájenou cibuli, cibuli necháme zesklovatět. Přidáme nasekaný špenát, přilijeme asi 2 hrnky vody a vaříme, dokud špenát úplně nezměkne

  5. V mléce rozkvedláme žloutky a společně se smetanou přilijeme ke špenátu. Můžeme naředit podle potřeby i vodou. Přidáme česnek utřený se solí a nakonec do polévky zamícháme vychladlou jíšku. Polévku necháme krátce povařit. Během varu mícháme, dokud polévka po přidání jíšky nezhoustne

  6. Špenátovou jemnou polévku můžeme ochutit pepřem a posypat jemně nasekanou petrželovou natí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!