Jemná špenátová polévka recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 4 stroužky česnek sůl 2 ks vejce 80 g máslo 500 ml mléko 1 ks cibule 250 ml smetana petrželová nať mletý černý pepř 300 g čerstvý listový špenát 50 g máslo na jíšku 2 - 3 lžíce hladká mouka na jíšku
Postup Jemná špenátová polévka
Postup přípravy receptu
-
Z másla a mouky si připravíme jíšku: Máslo rozpustíme na pánvi, přidáme hladkou mouku a smažíme, než mouka zrůžoví. Jíšku necháme vychladnout
Listy špenátu důkladně propereme, okrájíme zbytky kořínků a ostrým nožem nebo sekáčkem nasekáme nadrobno
Cibuli a česnek oloupeme, 2 stroužky česneku nakrájíme na plátky, 2 stroužky utřeme se solí. Cibuli nakrájíme najemno. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky
Na másle zpěníme plátky česneku a nakrájenou cibuli, cibuli necháme zesklovatět. Přidáme nasekaný špenát, přilijeme asi 2 hrnky vody a vaříme, dokud špenát úplně nezměkne
V mléce rozkvedláme žloutky a společně se smetanou přilijeme ke špenátu. Můžeme naředit podle potřeby i vodou. Přidáme česnek utřený se solí a nakonec do polévky zamícháme vychladlou jíšku. Polévku necháme krátce povařit. Během varu mícháme, dokud polévka po přidání jíšky nezhoustne
Špenátovou jemnou polévku můžeme ochutit pepřem a posypat jemně nasekanou petrželovou natí.