Jemný koláč se švestkami recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 4 ks vejce 250 g máslo 120 ml mléko 350 g švestky 200 g cukr krupice 1,5 lžička mletá skořice 1 balíček vanilkový cukr 1 balíček vanilkový cukr 250 g polohrubá mouka 1 balíček kypřící prášek do pečiva 1/2 lžičky čerstvě nastrouhaná citronová kůra vá
Postup Jemný koláč se švestkami
Postup přípravy receptu
-
Omyté švestky zbavíme pecek a nakrájíme podle velikosti na poloviny nebo čtvrtky. Mouku prosejeme a promícháme s práškem do pečiva a citronovou kůrou. Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme se změklým máslem a oběma cukry do pěny. Poté postupně vmícháme mouku a mléko a nakonec těsto odlehčíme bílkovým sněhěm
Těsto rozprostřeme na dno remosky, kterou jsme předem vyložili pečícím papírem a poklademe švestkami řezem nahoru. Vše posypeme vanilkovým cukrem promíchaným se skořicí, přiklopíme topným víkem a pečeme přibližně 25 - 30 minut
Vychladlý jemný koláč se švestkami rozdělíme na porce a podáváme.