Jihočeské kynuté zelňáky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 lžička sůl 5 lžic tuk 4 dkg kvasnice 45 dkg polohrubá mouka 30 dkg kyselé zelí podle potřeby mléko
Postup Jihočeské kynuté zelňáky recept
Postup přípravy receptu
-
Kyselé zelí uvaříme doměkka, necháme vychladnout na tělesnou teplotu a pokrájíme na cca 2 cm.
Ze zelí, polohrubé mouky, lžičky soli a 5 lžic rozehřátého tuku vypracujeme těsto. Přidáme kvasnice, které jsme rozmíchali v troše vlažného mléka. Tuk může být jakýkoli, správně patří do těsta husí sádlo. Těsto je třeba dobře propracovat, aby se vše spojilo.
Z těsta tvarujeme zelné placky asi 1,5 cm silné o velikosti menší dlaně. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C, zapnuto nahoře i dole. Možno péct na pečícím papíru také potřeném husím sádlem, nebo jiným tukem. Jihočeské kynuté zelňáky pečeme dozlatova.
Jihočeské kynuté zelňáky podáváme jako výbornou chuťovku.