Jihočeské kynuté zelňáky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžička sůl
5 lžic tuk
4 dkg kvasnice
45 dkg polohrubá mouka
30 dkg kyselé zelí
podle potřeby
mléko

Postup přípravy receptu

  1. Kyselé zelí uvaříme doměkka, necháme vychladnout na tělesnou teplotu a pokrájíme na cca 2 cm.

  2. Ze zelí, polohrubé mouky, lžičky soli a 5 lžic rozehřátého tuku vypracujeme těsto. Přidáme kvasnice, které jsme rozmíchali v troše vlažného mléka. Tuk může být jakýkoli, správně patří do těsta husí sádlo. Těsto je třeba dobře propracovat, aby se vše spojilo.

  3. Z těsta tvarujeme zelné placky asi 1,5 cm silné o velikosti menší dlaně. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C, zapnuto nahoře i dole. Možno péct na pečícím papíru také potřeném husím sádlem, nebo jiným tukem. Jihočeské kynuté zelňáky pečeme dozlatova.

  4. Jihočeské kynuté zelňáky podáváme jako výbornou chuťovku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!