Kachna s brusinkovým zelím recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 1 ks cibule kmín 3 ks jablko sádlo 1 ks kachna 2 ks šalotka brusinky 1 sklenice červené zelí 50 - 100 ml červené víno drůbeží vývar 2 lžíce třtinový cukr
Postup Kachna s brusinkovým zelím
Postup přípravy receptu
-
Kachnu dobře očistíme, ze všech stran prosolíme a ochutíme kmínem. Omytá středně velká jablka příčně rozkrojíme na poloviny a zbavíme jádřinců. Velkou cibuli oloupeme a nakrájíme na osminky
Pekáč vymažeme sádlem, dno poklademe kousky cibule a vložíme kachnu. Vše podlijeme malou naběračkou vývaru a zakryté pečeme při 170 °C doměkka. Během pečení kachnu přeléváme vlastním výpekem a asi po 60 - 70 minutách ji obložíme jablky. Již nezakrytou kachnu s jablky zvolna dopečeme dorůžova
Mezitím si připravíme přílohu z červeného zelí Znojmia. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Červené sterilované zelí potřeby překrájíme na menší kousky. Na sádle necháme zezlátnout nakrájenou cibulku a vmícháme třtinový cukr, který necháme zkaramelizovat. Směs přelijeme vínem a vše necháme povařit, dokud se alkohol neodpaří. Nakonec vmícháme červené zelí i nálevem a zvolna dusíme asi 10 minut. Na závěr do dušeného zelí vmícháme brusinky a podle potřeby dochutíme solí
Kachnu rozdělíme na porce a podáváme s půlkou pečeného jablka, brusinkovým červeným zelím a domácím bramborovým knedlíkem.