Kachna s brusinkovým zelím recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
1 ks cibule
kmín
3 ks jablko
sádlo
1 ks kachna
2 ks šalotka
brusinky
1 sklenice červené zelí
50 - 100 ml červené víno
drůbeží vývar
2 lžíce třtinový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Kachnu dobře očistíme, ze všech stran prosolíme a ochutíme kmínem. Omytá středně velká jablka příčně rozkrojíme na poloviny a zbavíme jádřinců. Velkou cibuli oloupeme a nakrájíme na osminky

  2. Pekáč vymažeme sádlem, dno poklademe kousky cibule a vložíme kachnu. Vše podlijeme malou naběračkou vývaru a zakryté pečeme při 170 °C doměkka. Během pečení kachnu přeléváme vlastním výpekem a asi po 60 - 70 minutách ji obložíme jablky. Již nezakrytou kachnu s jablky zvolna dopečeme dorůžova

  3. Mezitím si připravíme přílohu z červeného zelí Znojmia. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Červené sterilované zelí potřeby překrájíme na menší kousky. Na sádle necháme zezlátnout nakrájenou cibulku a vmícháme třtinový cukr, který necháme zkaramelizovat. Směs přelijeme vínem a vše necháme povařit, dokud se alkohol neodpaří. Nakonec vmícháme červené zelí i nálevem a zvolna dusíme asi 10 minut. Na závěr do dušeného zelí vmícháme brusinky a podle potřeby dochutíme solí

  4. Kachnu rozdělíme na porce a podáváme s půlkou pečeného jablka, brusinkovým červeným zelím a domácím bramborovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!