Pomalu pečená kachna téměř bez práce recept
Apetit Recepty hlavní chodyPostup Pomalu pečená kachna téměř bez práce
Postup přípravy receptu
-
Kuchyňsky upravenou kachnu dočistíme od zbytků peří, omyjeme, osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou a kůži několikrát rovnoběžně šikmo nařežeme, aby se lépe vypekl tuk z kachny během pečení
Kachnu zvenku i zevnitř dobře osolíme, dáme do pekáče a odložíme na noc odpočívat do chladničky. V den pečení včas ráno vybereme z chladničky, necháme ji na stole volně aklimatizovat při pokojové teplotě - asi 1 hodinu
Zatím odstopkujeme a zbavíme jádřince 2 neoloupaná jablka, která omyjeme, překrojíme na polovinu a vložíme kachně do břišní dutiny. Jablka výborně ochutí kachní maso. Kdo chce, může kachnu ještě posypat celou kmínem a majoránkou podle svých zvyklostí a chutí
Pekáč s kachnou bez podlití vodou přikryjeme na těsno alobalem či druhým pekáčem anebo vrchem pekáče a vložíme péct do trouby. Pečeme na 120 °C, není to omyl, údaj je správný, kachnu pečeme plných 5 hodin prsama nahoru bez otáčení po celý čas, bez přelévání vypečenou šťávou a bez nakoukávání pod pokličku
Po této době odstraníme alobal, zvýšíme teplotu trouby na 200 °C a kachnu dopečeme, až kůžička bude pěkně červenohnědá a křupavá, což trvá asi 30 minut. Upečenou kachnu vybereme na desku, přikryjeme alobalem a necháme 30 minut odpočívat, aby se uvnitř kachny ustálily šťávy a při krájení nevytekly, potom pokrájíme na porce
Pomalu pečenou kachnu téměř bez práce podáváme horkou s domácím vařeným kynutým houskovým knedlíkem a červeným zelím na karamelu s pečeným jablkem. Jako příloha je výborný i bramborový knedlík
Takto pečená kachna má úžasně šťavnaté maso, měkké jako máslo, kůžičku má krásně do křupava vypečenou a je téměř bez práce. V pekáči je mnoho vypečeného tuku, částí přelijeme knedlíky a zbytek slijeme do sklenice. Vypečený tuk je výborný na natírání na čerstvý chléb a pečivo.