Koláč se švestkami recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- sůl máslo 1 - 2 ks žloutek citron 3 dkg droždí švestky 75 g cukr moučka cukr moučka cukr moučka 1/2 kg polohrubá mouka polohrubá mouka tuk na vymazání 75 g Hera skořicový cukr 1/2 l polotučné mléko mouka na vysypání
Postup Koláč se švestkami
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme mouku a trochu jí oddělíme. Mléko si mírně prohřejeme a z celkového množství cukru trochu odebereme a mléko jím osladíme. Trochu mléka odlijeme do hrnečku, kde si připravíme kvásek - v mléce necháme nakynout droždí
Z dobře omytého citronu nastrouháme kůru
Na vál si připravíme mouku, uděláme důlek, kam vložíme žloutky. Přilijeme kvásek a vtíráme jej do surovin vařečkou. Přidáváme mléko, rozpuštěný tuk, nastrouhanou kůru a sůl
Těsto necháme vykynout na teplém místě, když nabude asi dvakrát tolik, rozdělíme jej na dvě části. Těsto můžeme pokládat na plechy, které jsme vymazali tukem a vysypali moukou
Mezitím si omyjeme švestky. Rozpůlíme, vypeckujeme a obalíme ve skořicovém cukru. Na těsto poklademe proslazené ovoce a posypeme drobenkou
Koláč se švestkami pečeme dozlatova v předehřáté troubě. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem. Na talíři můžeme moučník ozdobit kousky celé skořice.