Kořeněná čočka recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 ks vejce
4 lžíce ocet
150 g šunka
2 ks cibule
0,5 lžiček vegeta
1 balíček čočka
0,5 lžiček steakové koření
0,5 lžiček grilovací koření
2 lžíce olivový olej
3 lžíce hladká mouka
1 kelímek zakysaná smetana
1 kostka masový bujon
4 kuličky celý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Cibule oloupeme a nasekáme na menší kousky. Šunku nakrájíme na kostičky

  2. V hrnci rozehřejeme olej a cibuli na něm jen zvolna zesklovatíme. Nesmažíme ji zprudka jinak zhořkne. Pak přidáme šunku a přidáme teplotu. Restujeme dozlatova. Do varné konvice dáme vařit vodu po rysku max. Směs z hrnce vyndáme a uložíme do tepla

  3. Do hrnce nebo remosky po směsi vsypeme čočku a dáme na maximální možnou teplotu. Jakmile se uvaří voda, čočku jí zalijeme (asi jen 2 cm nad čočku). Voda musí být horká. Hodně to urychlí dobu vaření. Čočku bez kořenění a solení dusíme pod poklicí doměkka. Podle potřeby podléváme

  4. Mezitím vsypeme do hmoždíře veškeré koření - steakové, grilovací, vegetu a pepř a vše utlučeme v jemnou kořenící směs. V troše vody si zatím rozkvedláme mouku na zahuštění. Vejce si postupně rozklepneme a jen lehce rozšleháme

  5. Do měkké čočky přidáme masový bujon a připravenou kořenící směs a necháme ještě asi 10 minut provařit. Pak čočku zahustíme připravenou moukou a okořeníme majoránkou (nemusíme). Nakonec vmícháme vejce a vaříme, dokud nebude mít čočka správně hustou konzistenci. Podle chuti můžeme čočku okyselit octem. Lze i na talíři

  6. Hotovou čočku servírujeme na mělký talíř. Doprostřed každého talíře dáme lžíci nebo dvě zakysané smetany a nakonec zasypeme šunkovou směsí. Ihned podáváme, aby se smetana moc nerozpustila.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!