Kořeněný rajčatový protlak či kečup recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 lžička cukr 1 lžička sůl 1 l rajčatový protlak 2 ks hřebíček 1 ks menší cibule mletý bílý pepř 1 špetka mletá červená paprika 1 lžička hořčičné semínko 2 kuličky celé nové koření 1 dl ocet (8%) podle chuti čerstvý zázvor
Postup Kořeněný rajčatový protlak či kečup recept
Postup přípravy receptu
-
Zralá a masitá rajčata umyjeme, nahnilé a nejedlé části odstraníme. Rajčata nakrájíme a rozvaříme v smaltovaném hrnci. Pak je prolisujeme.
Protlak odměříme a přelijeme do čistého hrnce. Cibuli a ostatní koření vložíme do čistého bílého lněného sáčku, které převážeme a dáme vařit spolu s protlakem. Vaříme do zhoustnutí. Přidáme sůl, ocet, mletou červenou papriku, cukr a chvíli povaříme. Sáček s cibulí a kořením vybereme a horký protlak nalijeme do sklenic vypláchnutých vřící vodou. Ihned je převážeme celofánem. Kořeněný rajčatový protlak či kečup nesterilizujeme.
Vychladlý rajčatový protlak uložíme na chladné místo.