Králík na česneku se zeleninou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

6 stroužků česnek
sůl
máslo
kmín
2 lžíce sádlo
koření
1 ks králík
1 balení mražená zelenina (mrkev, hrášek kukuřice)

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si do králíka nařežeme podlouhlé řezy, aby se do něj lépe vsákl česnek. Poté si nastrouháme (nebo namačkáme) česnek. Česnekem potřeme králíka (popřípadě pokmínujeme) a přiměřeně osolíme

  2. Všechno z obou stran. Poté necháme králíka chvíli odležet a dáme ho do pekáče, ve kterém jsou 2 lžíce sádla a 1 dl vody

  3. Králíka v pekáčku dáme do předehřáté trouby na 160 °C a přiklopíme poklicí, takto pečeme 2 hodiny, občas ho otočíme a přelijeme výpekem. Poté dáme víko na stranu a pečeme cca půl hodiny, aby maso zčervenalo a bylo křehké. Doba pečení také záleží na věku králíka a jeho tuhosti. Kdyby se vám zdál ještě tuhý, tak ho nechte ještě chvilku péct

  4. Mezitím (zhruba půl hodiny před dopečením králíka) vsypeme už rozmrazenou zeleninu na pánev s máslem a přiměřeně okořeníme libovolným kořením - lze použít koření adžika, gyros a kari

  5. Králíka na česneku se zeleninou můžeme servírovat s bramborem, bramborovou kaší i s bramborovým knedlíkem jako výborný hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!