Králík na česneku se zeleninou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 6 stroužků česnek sůl máslo kmín 2 lžíce sádlo koření 1 ks králík 1 balení mražená zelenina (mrkev, hrášek kukuřice)
Postup Králík na česneku se zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si do králíka nařežeme podlouhlé řezy, aby se do něj lépe vsákl česnek. Poté si nastrouháme (nebo namačkáme) česnek. Česnekem potřeme králíka (popřípadě pokmínujeme) a přiměřeně osolíme
Všechno z obou stran. Poté necháme králíka chvíli odležet a dáme ho do pekáče, ve kterém jsou 2 lžíce sádla a 1 dl vody
Králíka v pekáčku dáme do předehřáté trouby na 160 °C a přiklopíme poklicí, takto pečeme 2 hodiny, občas ho otočíme a přelijeme výpekem. Poté dáme víko na stranu a pečeme cca půl hodiny, aby maso zčervenalo a bylo křehké. Doba pečení také záleží na věku králíka a jeho tuhosti. Kdyby se vám zdál ještě tuhý, tak ho nechte ještě chvilku péct
Mezitím (zhruba půl hodiny před dopečením králíka) vsypeme už rozmrazenou zeleninu na pánev s máslem a přiměřeně okořeníme libovolným kořením - lze použít koření adžika, gyros a kari
Králíka na česneku se zeleninou můžeme servírovat s bramborem, bramborovou kaší i s bramborovým knedlíkem jako výborný hlavní chod.