Křehký koláč s ovocem a mascarpone recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 50 g cukr 1 ks vejce 100 g máslo 200 g celozrnná mouka podle potřeby cukr mléko tuk na vymazání strouhaný kokos na vysypání podle chuti ovoce náplň 1 balíček želatina 250 g mascarpone
Postup Křehký koláč s ovocem a mascarpone recept
Postup přípravy receptu
-
Na korpus smícháme mouku, vejce, cukr a máslo nebo tuk na pečení. Vypracujeme na vláčné, ale tuhé těsto. Pokud bude těsto moc tuhé, přidáme trochu mléka.
Těsto vytáhneme do tukem vymazané a kokosem vysypané kulaté koláčové formy. Těsto vytahujeme pomocí navlhčených prstů, aby se těsto nelepilo.
Koláč pečeme na maximálně 200 °C asi 10 - 20 minut.
Po upečení necháme korpus vychladnout a mezitím si nachystáme náplň. Mascarpone smícháme s želatinou, kterou jsme připravili podle návodu na obalu. Ale pozor, dáme jen polovinu vody! Podle potřeby přidáme cukr nebo sirup.
Připravenou směs nalijeme na vychlazený korpus, rovnoměrně rozetřeme a nahoru rozložíme ovoce podle chuti a fantazie. Já používám čerstvé jahody, hroznové víno nebo konzervované broskve. Kdo chce, může ještě nalít želé i na ztuhlé mascarpone s ovocem, ale doporučuji dát těsto předtím péct do dortové formy, aby poté želé nevyteklo. Koláč dáme ztuhnout do lednice.
Křehký koláč s ovocem a mascarpone nakrájíme a podáváme jako vynikající dezert například k odpolední kávě.