Křehký koláč s ovocem a mascarpone recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
50 g cukr
1 ks vejce
100 g máslo
200 g celozrnná mouka
podle potřeby
cukr
mléko
tuk na vymazání
strouhaný kokos na vysypání
podle chuti
ovoce
náplň
1 balíček želatina
250 g mascarpone

Postup přípravy receptu

  1. Na korpus smícháme mouku, vejce, cukr a máslo nebo tuk na pečení. Vypracujeme na vláčné, ale tuhé těsto. Pokud bude těsto moc tuhé, přidáme trochu mléka.

  2. Těsto vytáhneme do tukem vymazané a kokosem vysypané kulaté koláčové formy. Těsto vytahujeme pomocí navlhčených prstů, aby se těsto nelepilo.

  3. Koláč pečeme na maximálně 200 °C asi 10 - 20 minut.

  4. Po upečení necháme korpus vychladnout a mezitím si nachystáme náplň. Mascarpone smícháme s želatinou, kterou jsme připravili podle návodu na obalu. Ale pozor, dáme jen polovinu vody! Podle potřeby přidáme cukr nebo sirup.

  5. Připravenou směs nalijeme na vychlazený korpus, rovnoměrně rozetřeme a nahoru rozložíme ovoce podle chuti a fantazie. Já používám čerstvé jahody, hroznové víno nebo konzervované broskve. Kdo chce, může ještě nalít želé i na ztuhlé mascarpone s ovocem, ale doporučuji dát těsto předtím péct do dortové formy, aby poté želé nevyteklo. Koláč dáme ztuhnout do lednice.

  6. Křehký koláč s ovocem a mascarpone nakrájíme a podáváme jako vynikající dezert například k odpolední kávě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!