Kulajda od Richarda recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- sůl 1 - 2 lžíce ocet 5 ks brambory 1 l mléko 2 l voda 1 hrst hřiby 2 lístky bobkový list 4 kuličky nové koření 3 lžíce kysaná smetana 3 lžíce hladká mouka 0,5 lžiček mletý kmín 1 kostka zeleninový bujon 1 kostka houbový bujon 4 kuličky celý černý pepř 3 lžíce čerstvý kopr
Postup Kulajda od Richarda
Postup přípravy receptu
-
Hřiby očistíme a nakrájíme na větší kousky. Brambory oloupeme a pokrájíme na kostky
Houby i brambory vaříme v mírně osolené a okořeněné vodě s kostkami zeleninového a houbového bujonu. Když brambory změknou, přilijeme mléko, přidáme zakysanou smetanu (lze vynechat, ale není to ono) rozkvedlanou s hladkou moukou a mlékem, řádně promícháme a krátce povaříme
Pokud je třeba, polévku dosolíme, dokořeníme, okyselíme opatrně octem a přidáme nasekaný kopr. Do pravé jihočeské kulajdy patří tzv. zastřená vejce a někdo dává nasekaná vařená vejce, ale i bez nich je kulajda skvělá
Kulajdu od Richarda podáváme podle chuti s krajícem chleba, s pečivem, ale klidně i jen tak samotnou
Poznámka: Kdo nechce použít bujon a má čas na zdlouhavější přípravu, použije zeleninový a houbový vývar
Úvodní foto: Shutterstock.com