Kulajda s čerstvými hříbky a křepelčím vejcem recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- sůl 100 g máslo 2 lžíce ocet 120 g brambory bobkový list 3 lžíce hladká mouka drcený kmín 400 ml plnotučné mléko 4 ks křepelčí vejce 200 g čerstvé hříbky 1 svazek čerstvý kopr čerstvě drcený pepř 300 ml tučná kysaná smetana
Postup Kulajda s čerstvými hříbky a křepelčím vejcem
Postup přípravy receptu
-
Brambory očistíme a nakrájíme na menší kostky. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli očistíme, oloupeme a rozpůlíme
Houby dáme do hrnce, zalijeme 2 litry vody, přidáme oloupanou rozpůlenou cibuli, bobkový list, kmín a osolte. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Mouku (3-4 lžíce) rozmícháme ve smetaně a naředíme ji trochou studené vody. Směs vlijeme do polévky přes sítko, prošleháme a uvedeme k varu a přidáme čerstvý kopr. Vsypeme kostičky brambor a vaříme dalších 10 minut, dokud brambory nezměknou
Dochutíme octem (1-3 lžíce), dosolíme a postupně do polévky vyklepneme vejce tak, aby se neporušil žloutek a bílek se kolem něj zatáhl. Po chvíli opatrně zamícháme ode dna, aby se vejce nepřichytila, ale zůstala celá. Vaříme na mírném ohni asi 3 minuty tak, aby bílek ztuhl a žloutek ještě zůstal tekutý. Stáhněte z ohně, vmíchejte pokrájený čerstvý kopr a dochutíme čerstvě drceným pepřem
Kulajdu s čerstvými hříbky a křepelčím vejcem podáváme s krajícem čerstvého chlebu.