Kulajda s čerstvými hříbky a křepelčím vejcem recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

sůl
100 g máslo
2 lžíce ocet
120 g brambory
bobkový list
3 lžíce hladká mouka
drcený kmín
400 ml plnotučné mléko
4 ks křepelčí vejce
200 g čerstvé hříbky
1 svazek čerstvý kopr
čerstvě drcený pepř
300 ml tučná kysaná smetana

Postup přípravy receptu

  1. Brambory očistíme a nakrájíme na menší kostky. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli očistíme, oloupeme a rozpůlíme

  2. Houby dáme do hrnce, zalijeme 2 litry vody, přidáme oloupanou rozpůlenou cibuli, bobkový list, kmín a osolte. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Mouku (3-4 lžíce) rozmícháme ve smetaně a naředíme ji trochou studené vody. Směs vlijeme do polévky přes sítko, prošleháme a uvedeme k varu a přidáme čerstvý kopr. Vsypeme kostičky brambor a vaříme dalších 10 minut, dokud brambory nezměknou

  3. Dochutíme octem (1-3 lžíce), dosolíme a postupně do polévky vyklepneme vejce tak, aby se neporušil žloutek a bílek se kolem něj zatáhl. Po chvíli opatrně zamícháme ode dna, aby se vejce nepřichytila, ale zůstala celá. Vaříme na mírném ohni asi 3 minuty tak, aby bílek ztuhl a žloutek ještě zůstal tekutý. Stáhněte z ohně, vmíchejte pokrájený čerstvý kopr a dochutíme čerstvě drceným pepřem

  4. Kulajdu s čerstvými hříbky a křepelčím vejcem podáváme s krajícem čerstvého chlebu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!