Kynutá bábovka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
7 dkg cukr
0 špetek sůl
10 dkg máslo
2 ks žloutek
5 dkg rozinky
2 dkg kvasnice
50 dkg hladká mouka
1 špetka strouhaná citronová kůra
0 l vlažné mléko
náplň
6 dkg cukr
10 dkg mletý mák
rumová příchuť
podle potřeby
sádlo na vymazání
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Z poloviny mouky a všeho mléka necháme vykynout kvásek. Utřeme tuk, cukr a žloutky, vmícháme vykynutý kvásek, zahustíme moukou, přidáme strouhanou citronovou kůru, máslo, rozinky a sůl. Těsto dobře vypracujeme a necháme opět vykynout.

  2. Na bábovku vypracujeme těsto o něco řidší než na buchty. Dáváme-li náplň, musíme vypracovat těsto tužší. Formu dobře vymastíme sádlem hlavně v záhybech. Dno formy můžeme vyložit půlkami mandlí. Po vložení těsta do formy necháme těsto ještě znovu vykynout.

  3. Pokud bábovku plníme, tak po vykynutí rozválíme těsto asi na 2 cm silný plát, pokapeme tukem, vložíme nádivku, opět pokapeme tukem, sbalíme a vložíme do formy. Náplň je výborná maková, ořechová nebo skořicová.

  4. Těsto na kynutou bábovku vložíme do připravené formy a po vykynutí v mírnější troubě pečeme asi 1 hodinu. Pečeme v mírně vyhřáté troubě, aby se bábovka dobře propekla. Upečenou bábovku vložíme na síto nebo drátěnou podložku, aby bábovka chladla i na spodní straně a nevlhla parami.

  5. Obyčejnou kynutou bábovku nakrájíme a podáváme s šálkem kávy nebo čaje.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!