Kynutá buchta s ovocem a drobenkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
140 g cukr
150 g máslo
1 špetka citronová kůra
500 g polohrubá mouka
těstíčko
1 lžička cukr
1 špetka sůl
250 ml mléko
42 g droždí
drobenka
100 g máslo
100 g cukr moučka
180 g polohrubá mouka

Postup přípravy receptu

  1. Je to buchta na dva malé, případně jeden velký plech. Prvně si uděláme kvásek (těstíčko), a to smícháním vlažného mléka, droždí, špetky soli a cukru. Droždí se musí úplně rozpustit a poté necháme kvásek kynout.

  2. Během této doby v hnětací míse smícháme cukr a žloutky, pak přidáme máslo nebo tuk na pečení a opět zamícháme. Potom přidáme špetku citronové kůry a opět zamícháme. Nakonec vsypeme polohrubou mouku a zamícháme. Do připraveného těsta vlijeme kvásek.

  3. Babička těsto míchala ručně 30 minut, maminka míchala do doby, než se přestalo těsto lepit na vařečku. Já dávám těsto do robotu a pomalu míchám, až se těsto nelepí na mísu nebo prsty. Uhnětené těsto dáme na 2 hodiny kynout pod utěrku.

  4. Po 2 hodinách těsto dáme na plech či plechy a opět necháme 15 minut kynout. Poté rozložíme na těsto ovoce. Rodina se může utlouct po švestkách, ale dobrá je i rebarbora, rybíz nebo jablka.

  5. Ovoce posypeme drobenkou z polohrubé mouky, másla a cukru moučka. U drobenky je množství napsáno na 2 plechy. Mouky se přidává tolik, aby drobenka byla sypká, ale ne suchá.

  6. Plechy vložíme do trouby rozehřáté na cca 180 °C a pečeme, až okraje buchty ztmavnou a povrch těsta zpevní.

  7. Kynutou buchtu s ovocem a drobenkou nakrájíme a podáváme s kávou nebo čajem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!