Kynutá buchta s ovocem a drobenkou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 140 g cukr 150 g máslo 1 špetka citronová kůra 500 g polohrubá mouka těstíčko 1 lžička cukr 1 špetka sůl 250 ml mléko 42 g droždí drobenka 100 g máslo 100 g cukr moučka 180 g polohrubá mouka
Postup Kynutá buchta s ovocem a drobenkou recept
Postup přípravy receptu
-
Je to buchta na dva malé, případně jeden velký plech. Prvně si uděláme kvásek (těstíčko), a to smícháním vlažného mléka, droždí, špetky soli a cukru. Droždí se musí úplně rozpustit a poté necháme kvásek kynout.
Během této doby v hnětací míse smícháme cukr a žloutky, pak přidáme máslo nebo tuk na pečení a opět zamícháme. Potom přidáme špetku citronové kůry a opět zamícháme. Nakonec vsypeme polohrubou mouku a zamícháme. Do připraveného těsta vlijeme kvásek.
Babička těsto míchala ručně 30 minut, maminka míchala do doby, než se přestalo těsto lepit na vařečku. Já dávám těsto do robotu a pomalu míchám, až se těsto nelepí na mísu nebo prsty. Uhnětené těsto dáme na 2 hodiny kynout pod utěrku.
Po 2 hodinách těsto dáme na plech či plechy a opět necháme 15 minut kynout. Poté rozložíme na těsto ovoce. Rodina se může utlouct po švestkách, ale dobrá je i rebarbora, rybíz nebo jablka.
Ovoce posypeme drobenkou z polohrubé mouky, másla a cukru moučka. U drobenky je množství napsáno na 2 plechy. Mouky se přidává tolik, aby drobenka byla sypká, ale ne suchá.
Plechy vložíme do trouby rozehřáté na cca 180 °C a pečeme, až okraje buchty ztmavnou a povrch těsta zpevní.
Kynutou buchtu s ovocem a drobenkou nakrájíme a podáváme s kávou nebo čajem.