Kynuté bramborové placky se škvarkami recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 lžička cukr 5 stroužků česnek 1 lžíce sůl 1 ks vejce 400 g brambory 0.5 lžičky majoránka 50 g sádlo 50 g droždí 400 g škvarky 120 g polohrubá mouka muškátový květ 1 dl vlažné mléko 1 lžička mletý kmín 500 g vařené brambory 0.5 lžičky mletý černý pepř
Postup Kynuté bramborové placky se škvarkami recept
Postup přípravy receptu
-
Z trochy mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Vše dáme do misky, promícháme a necháme kvásek vzejít. Trvá to asi 10 minut.
Syrové i vařené brambory oloupeme. Oboje nastrouháme najemno. Mouku, brambory, škvarky, které můžeme podle potřeby nasekat, prolisovaný česnek a vejce dáme do mísy. Přidáme sůl, pepř, kmín, muškátový květ a kdo chce, přidá taky aromatickou majoránku. Vše lehce promícháme a nakonec přidáme kvásek. Těsto důkladně promícháme a necháme asi hodinu kynout na teplém místě. Pokud by se těsto drolilo, přidáme ještě 0,5 - 1 dl mléka.
Vykynuté těsto rozválíme na plát asi 2 cm vysoký. Z něj pak vykrajujeme kolečka o průměru 10 cm. Kynuté bramborové placky se škvarkami pečeme na vymaštěném plechu ve vyhřáté troubě na 200 - 2200 °C. Během pečení je občas potřeme máslem. Kynuté bramborové placky se škvarkami pečeme dozlatova. Pro ozdobu je můžeme před pečením ozdobit několika zářezy nože. Nesmíme je však proříznout.
Kynuté bramborové placky se škvarkami podáváme jen tak samotné nebo s uzeninou či zeleninovým salátem.