Kynuté bramborové placky se škvarkami recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžička cukr
5 stroužků česnek
1 lžíce sůl
1 ks vejce
400 g brambory
0.5 lžičky majoránka
50 g sádlo
50 g droždí
400 g škvarky
120 g polohrubá mouka
muškátový květ
1 dl vlažné mléko
1 lžička mletý kmín
500 g vařené brambory
0.5 lžičky mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Z trochy mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Vše dáme do misky, promícháme a necháme kvásek vzejít. Trvá to asi 10 minut.

  2. Syrové i vařené brambory oloupeme. Oboje nastrouháme najemno. Mouku, brambory, škvarky, které můžeme podle potřeby nasekat, prolisovaný česnek a vejce dáme do mísy. Přidáme sůl, pepř, kmín, muškátový květ a kdo chce, přidá taky aromatickou majoránku. Vše lehce promícháme a nakonec přidáme kvásek. Těsto důkladně promícháme a necháme asi hodinu kynout na teplém místě. Pokud by se těsto drolilo, přidáme ještě 0,5 - 1 dl mléka.

  3. Vykynuté těsto rozválíme na plát asi 2 cm vysoký. Z něj pak vykrajujeme kolečka o průměru 10 cm. Kynuté bramborové placky se škvarkami pečeme na vymaštěném plechu ve vyhřáté troubě na 200 - 2200 °C. Během pečení je občas potřeme máslem. Kynuté bramborové placky se škvarkami pečeme dozlatova. Pro ozdobu je můžeme před pečením ozdobit několika zářezy nože. Nesmíme je však proříznout.

  4. Kynuté bramborové placky se škvarkami podáváme jen tak samotné nebo s uzeninou či zeleninovým salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!