Kynuté knedlíky se švestkami a mákem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 lžíce cukr 1 špetka sůl 1 ks vejce 3 lžíce máslo 2 dl mléko 1/2 kelímku smetana 1 kostka droždí 200 g švestky 4 lžíce cukr moučka cukr moučka 300 g polohrubá mouka 4 lžíce mletý mák mletý mák
Postup Kynuté knedlíky se švestkami a mákem
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme mouku, uděláme důlek, do něj dáme rozdrobené droždí a cukr, zalijeme trochou vlažného mléka a na teplém místě necháme vykynout. Poté přidáme cukr, mléko, sůl, vejce a zpracujeme vláčné a nelepivé hladké těsto. Necháme asi půl hodiny opět v teple kynout
Poté těsto rozdělíme na dílky, vyválíme, hřbetem ruky zploštíme, poklademe omytými a dobře osušenými půlkami švestek, které jsme předtím obalili ve směsi moučkového cukru a máku. Zavineme a v dlaních zakulatíme do tvaru knedlíků
Knedlíky vaříme v mírně osolené vodě 3 - 6 minut, až všechny vyplavou na povrch. Poté vyndáme a propíchneme vidličkou, aby unikla pára
Kynuté knedlíky podáváme posypané mákem a moučkovým cukrem, přelité rozpuštěným máslem a smetanou.