Kynuté růžičky s nutellou recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
10 g máslo
1 ks žloutek
250 ml voda
1 ks bílek
4 lžíce cukr moučka
1 lžička cukr krystal
5 lžic slunečnicový olej
1 balíček vanilkový cukr
25 g čerstvé droždí
nutella
600 g hladká mouka extra speciál 00

Postup přípravy receptu

  1. Do prosáté mouky přidáme špetku soli, cukr moučka a vanilkový cukr a všechno spolu promícháme. Uprostřed vyhloubíme jamku, rozdrobíme do ní droždí a posypeme cukrem krystal. Přidáme žloutek a droždí zalijeme vlažnou vodou. Kvásek necháme vykynout - asi 15 minut, potom přidáme olej

  2. Všechny suroviny zpracujeme na hladké, nelepivé, pružné a poloměkké těsto, které necháme přikryté čistou utěrkou nakynout do dvojnásobného objemu - cca 1 hodinu. Potom těsto ještě jednou ručně propracujeme a vytvarujeme z něho válec, který rozdělíme na asi 10 stejných dílů

  3. Z jednotlivých dílů uděláme bochníčky, zploštíme rukou a necháme ještě 20 minut kynout. Každý bochníček na jemně pomoučněné desce rozválíme do kruhu a na čtyřech protilehlých stranách ostrým nožem nakrojíme směrem od okraje do středu do hloubky asi 3 - 4 cm

  4. Do středu dáme asi lžičku nutelly a okolo spojíme jednu část těsta tak, aby se jeho dolní cípy trochu překrývaly. Tak stejně postupujeme z protilehlé strany, čímž se vytvoří střed růžičky. Uchopíme další část těsta a obtočíme ji okolo vytvořeného středu růžičky a to tak, aby se opět trochu překrývaly dole jeho cípy, čímž uzavřeme další lístek růžičky. Tak stejně postupujeme z protilehlých stran a tím vznikne hotová růžička

  5. Růžičky uložíme na plech vystlaný teflonovou fólií nebo pečícím papírem, necháme kynout ještě 30 minut a potřeme rozšlehaným vaječným bílkem. Růžičky vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C s ventilátorem a pečeme asi 12 minut

  6. Vybrala jsem je z trouby a ještě horké růžičky jsem potřela rozpuštěným máslem, čímž se staly krásně lesklé. Mně peče trouba trošku více, proto si čas odsledujte na své troubě, aby růžičky získaly zlato-hnědého zbarvení, postačí tak 15 až 20 minut

  7. Náplň můžeme použit i jinou, například tvarohovou, povidlovou, ořechovou, makovou nebo pudinkovou - vždy dosáhneme jiný chuťový efekt. Do středu můžeme dát ještě na vrch jednu rozinku, kousek ořechu, sušené ovoce a ještě můžeme posypat mandlovými lupínky. Tvarem jsou růžičky velmi působivé, těsto je nadýchané a velmi lehoučké. Je to velmi variabilní a efektní sladké pečivo

  8. Kynuté růžičky s nutellou podáváme s kávou nebo čajem ke svačině nebo snídani.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!