Kynutý kakaový závin recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 100 g máslo 2 ks žloutek 250 ml mléko 30 g droždí 100 g cukr moučka 50 g cukr krystal 3 lžíce slunečnicový olej 3 lžíce holandské kakao 500 g hladká mouka extra speciál 00
Postup Kynutý kakaový závin
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme mouku, promícháme se solí a cukrem moučka a uprostřed vyhloubíme jamku. Máslo rozpustíme v malém kastrůlku. Do jamky v mouce rozdrobíme droždí, přidáme čajovou lžičku cukru krystal, smícháme s 3 lžícemi vlažného mléka a necháme vykynout
Ve zbylém mléce rozšleháme žloutek. Do jamky v mouce dáme k vykynutému kvásku rozpuštěné vlažné máslo, zbylé vlažné mléko s rozšlehaným žloutkem a důkladně zpracujeme na polotuhé těsto, které necháme v teple vykynout na dvojnásobný objem
Těsto rozdělíme na 2 části, s těstem se výborně pracuje. Těsto vyválíme na pomoučněné desce do tvaru obdélníku a posypeme hojně kakaem a cukrem tak, že po obvodě necháme 5 cm volný okraj
Náplň pokapeme olejem a svineme do závinu. Po stranách těsto založíme, aby nám náplň nevytekla a konce založíme pod závin, přeneseme na plech s pečícím papírem. Necháme ještě 20 minut znovu kynout. Nakonec potřeme rozšlehaným žloutkem
Závin pečeme 35 - 45 minut do zlatožluté barvy v troubě vyhřáté na 160 °C. Vychladlý závin pokrájíme na 1,5 cm plátky
Kynutý kakaový závin podáváme s horkým kakaem anebo čajem. Také výborné chutná k dobrému pressu anebo klasicky zalévané černé kávě, vhodné pohoštění i pro návštěvy. Kakaový závin se může podávat i jako samostatný sladký druhý chod.