Kynutý koláč se švestkami a drobenkou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 40 g cukr 1 špetka sůl 60 g máslo 2 ks žloutek 125 ml smetana 15 g droždí 250 g hladká mouka 1 lžička citronová kůra drobenka 200 g cukr 100 g máslo 200 g hrubá mouka poleva 50 g máslo 2 lžičky rum podle potřeby švestky tuk na vymazání mouka na vysypání
Postup Kynutý koláč se švestkami a drobenkou recept
Postup přípravy receptu
-
Z trošky vlažné smetany, lžíce mouky a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek. Hladkou mouku se solí prosejeme a k mouce přidáme připravený kvásek, zbytek smetany, máslo, žloutek, cukr a citronovou kůru, kterou jsme nastrouhali z dobře omytého bio citronu.
Ze surovin vypracujeme pružné těsto, které vtlačíme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Na těsto poskládáme rozpůlené švestky pěkně vedle sebe. Z másla, mouky a cukru zpracujeme drobenku a tou koláč posypeme. Koláč necháme 30 minut kynout.
Koláč pečeme v předehřáté troubě asi 30 - 40 minut při 170 °C. Máslo rozehřejeme a promícháme s rumem. Rumovým máslem pokapeme koláč a necháme vychladnout. Vychladlý koláč pocukrujeme cukrem moučka.
Kynutý koláč se švestkami a drobenkou nakrájíme a můžeme podávat.