Kynutý koláč se švestkami a drobenkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
40 g cukr
1 špetka sůl
60 g máslo
2 ks žloutek
125 ml smetana
15 g droždí
250 g hladká mouka
1 lžička citronová kůra
drobenka
200 g cukr
100 g máslo
200 g hrubá mouka
poleva
50 g máslo
2 lžičky rum
podle potřeby
švestky
tuk na vymazání
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Z trošky vlažné smetany, lžíce mouky a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek. Hladkou mouku se solí prosejeme a k mouce přidáme připravený kvásek, zbytek smetany, máslo, žloutek, cukr a citronovou kůru, kterou jsme nastrouhali z dobře omytého bio citronu.

  2. Ze surovin vypracujeme pružné těsto, které vtlačíme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Na těsto poskládáme rozpůlené švestky pěkně vedle sebe. Z másla, mouky a cukru zpracujeme drobenku a tou koláč posypeme. Koláč necháme 30 minut kynout.

  3. Koláč pečeme v předehřáté troubě asi 30 - 40 minut při 170 °C. Máslo rozehřejeme a promícháme s rumem. Rumovým máslem pokapeme koláč a necháme vychladnout. Vychladlý koláč pocukrujeme cukrem moučka.

  4. Kynutý koláč se švestkami a drobenkou nakrájíme a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!