Lahodné makové řezy recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

podle chuti
1 špetka sůl
těsto
6 ks vejce
150 g máslo
100 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
1 lžíce strouhaná citronová kůra
150 g mletý mák
60 g mleté mandle
1 lžíce strouhaná pomerančová kůra
poleva
250 ml smetana
1 ks čokoláda
2 plátky želatina
podle potřeby
bílá čokoláda
meruňková zavařenina
meruňkový kompot

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 160 °C, plech o rozměrech 20x15 cm s vyššími kraji vyložíme pečicím papírem. Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Z bílků se špetkou soli vyšleháme pevný sníh.

  2. Měkké máslo utřeme s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou a pomerančovou kůrkou do pěny. Postupně přimícháváme žloutky, jeden po druhém. Do žloutkové směsi přimícháme mák s mandlemi a nakonec sníh z bílků. Ten vmícháme opravdu jemně. Makové těsto nalijeme na vyloženou formu a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Upečený korpus vyjmeme a necháme zcela vychladnout.

  3. Želatinu rozpustíme ve studené vodě. Smetanu vyšleháme, čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a poté promícháme s vymačkanou želatinou. Přidáme jemně vyšlehanou smetanu.

  4. Vychladlý korpus potřeme meruňkovou marmeládou a naneseme čokoládový krém, který souměrně rozetřeme. Krém ozdobíme meruňkami a na hoblinky nastrouhanou bílou čokoládou. Lahodné makové řezy dáme do lednice dobře ztuhnout.

  5. Lahodné makové řezy nakrájíme a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!