Lahodné ovesné sušenky recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 0,5 lžiček sůl 1 ks vejce 1 ks jablko 0,5 šálků rozinky 1 lžíce voda 0,5 šálků med 0,5 šálků ořechy 2 lžičky mletá skořice 1 šálek celozrnná mouka 0,5 lžiček jedlá soda 1,5 šálek ovesné vločky 0,5 lžiček kypřící prášek do pečiva 1 ks vanilkový lusk
Postup Lahodné ovesné sušenky
Postup přípravy receptu
-
V míse si smícháme suché ingredience - mouka, ovesné vločky, jedlá soda, kypřící prášek, sůl a podle chuti mletou skořici a důkladně promícháme. Přímo do mísy nastrouháme jedno oloupané jablko. Místo toho lze použít 1/2 šálku oleje nebo jablečné či ovocné šťávy. Přidáme med, semínka vanilky nebo 1 lžičku vanilkového extraktu, celé vejce vidličkou rozmíchané s lžící vody. Místo celého vejce lze použít pouze bílky ze 2 vajec, které rozmixujeme se lžící vody
Dále přidáme rozinky nebo jiné sušené ovoce podle chuti a nasekané oříšky, které máme rádi. Místo ořechů lze použít i strouhaný kokos nebo jiné suché ingredience podle chuti. Lze přidat i kousky čokolády. Všechno promícháme a těsto necháme na 20 - 30 minut odpočinout v lednici
Pokud je těsto příliš řídké, můžeme přidat mouku nebo vločky. Pokud se těsto špatně pojí, přidáme bílek, trochu vody nebo jinou vlhkou ingredienci, třeba ovocnou šťávu. Vločky by měly po nasátí vody tvořit dobrou lepivou hmotu
Po odstátí rozdělíme těsto na placičky na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 10 - 15 minut při nižší teplotě. Placičky by měly trochu zhnědnout a neměly by být na dotek tvrdé, ale naopak pružné. Je třeba počítat s tím, že po vychladnutí můžou ještě trochu ztuhnout, ale ne moc. Ve výsledku jsou měkké a lahodné. Sušenky lze připravit dopředu a zamrazit do zásoby
Rychlé, zdravé a lahodné ovesné sušenky můžeme podávat s bílým jogurtem, mlékem, ovocem, kávou a tak podobně.