Lahůdková paštika z kuřecích jater pečená ve vodní lázni recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

sůl
40 g máslo
voda
10 kuliček celý pepř
1 lžička sušený tymián
250 g uzená slanina
máslo na vymazání
1 kg kuřecí játra
5 kuliček celý jalovec
50 ml bílé suché víno chardonay

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí játra očistíme, zbavíme nepotřebných částí, omyjeme a necháme dobře odkapat od vody na cedníku. Zatím v misce na hrubo rozdrtíme celý jalovec a celý černý pepř, přidáme sušený tymián a společně promícháme

  2. Kuřecí játra vložíme do mísy, posypeme připravenou směsí koření, osolíme, pokapeme kvalitním suchým bílým vínem, dobře promícháme, přikryjeme alobalem a odložíme marinovat na 12 hodin do chladničky, nejlépe přes noc

  3. Ráno játra vybereme z chladničky, necháme ohřát na pokojovou teplotu, formu na biskupský chlebíček (33 x 11 x 7 cm) vymažeme máslem, vyložíme tenkými plátky uzené slaniny tak, aby se slanina částečně překrývala a na horním okraji byla převislá ven. Do takto vystlané formy vložíme marinovaná kuřecí játra, polijeme rozpuštěným máslem, vrch přikryjeme převislou slaninou a játra slaninou uzavřeme

  4. Naplněnou formu vložíme do většího hlubšího pekáče, do poloviny výšky formy nalijeme vroucí vodu a pekáč s naplněnou formou vložíme péct do trouby nepřikrytou. Pečeme 1 hodinu 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C na funkci horní a dolní ohřev

  5. Upečenou paštiku ve formě vybereme z trouby, slijeme z povrchu nadbytečnou tekutinu s omastkem, necháme vychladnout, přikryjeme povrch alobalem, zatížíme po celé ploše, čímž se paštika krásně vylisuje během 24 hodinového odpočinku v chladničce a výborně se propojí všechny chutě, struktura paštiky bude jemná, celistvá a kompaktně spojená

  6. Na zatížení jsem použila balení soli a bulguru, vy můžete zvolit cokoliv jiného. Důležité je, aby byla pokrytá celá plocha a aby byla přiměřeně zatížená na vylisovaní paštiky

  7. Metoda Bain Marie (z francouzštiny) se používá na nepřímé pečení v páře, kdy nedochází k přímému kontaktu s tepelným zdrojem, ale k odevzdanému teplu horkou vodou ve vodním lázni, používá se při pečení paštik s jemnou strukturou

  8. Při pečení různých masových směsí, kde potřebujeme dosáhnout rovnoměrné propečení i ve středu a jemnou strukturu, také na roztopení čokolády, na přípravu čokoládových fondánů, tvarohových dezertů s celistvou strukturou bez prasknutí, créme brulée nebo pudinků, aby uvnitř nedošlo ke sražení a nevytvořil se na povrchu škraloup. Tímto způsobem se pečou některé uzeniny, teriny, paštiky a mnohé jiné

  9. Lahůdkovou paštiku z kuřecích jater před podáváním vyklopíme z formy na desku, pokrájíme na porce a servírujeme s jemným salátem, výborně chutná s opečenou topinkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!