Listový závin s pikantním špenátem recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 5 - 7 stroužků česnek sůl 1 ks vejce 2 - 3 lžíce máslo 1 ks feferonka 300 g špenát 100 g niva 1 - 2 lžíce olivový olej 20 - 30 g čerstvý zázvor citronová šťáva 4 snítky čerstvý koriandr 100 g loupané mandle mletý černý pepř 1 balíček listové těsto v plátu sezamová semínka
Postup Listový závin s pikantním špenátem
Postup přípravy receptu
-
Mandle spaříme, zbavíme slupek a usekáme nahrubo. Česnek a zázvor oloupeme a omytou feferonku očistíme od jadérek. Sýr niva rozdrobíme na nepravidelné kousky a máslo necháme rozpustit
Do hlubší mísy vložíme očištěný špenát, čerstvý koriandr, česnek, zázvor, feferonku a mandle. Vše zakapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme, přidáme olej a ponorným mixerem rozmělníme na hladkou pastu
Plát listového těsta pokapeme rozpuštěným máslem a potřeme vrstvou špenátové pasty. Na ni rozdrobíme sýr niva a vše pevně uzavřeme do závinu. Naplněný závin potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamovým semínkem a upečeme v horké troubě při 220 °C dorůžova
Listový závin s pikantním špenátem a plísňovým sýrem podáváme jako chuťovku nebo lehkou večeři. Závin je výborný ještě teplý, ale dobře chutná i zastudena.