Makové muffiny recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

60 ml olej
1 ks vejce
120 ml mléko
140 g cukr krupice
1/2 balíčku vanilkový cukr
špetka soli
250 g polohrubá mouka
65 g mletý mák
12 ks švestka
3 ks jablko/hruška

Postup přípravy receptu

  1. Do misky nasypeme mouku (polohrubou, může být i hladká), cukr (krystal nebo krupice), půlku vanilkového cukru (pro lepší vůni), kypřící prášek (cca 3 kávové lžičky), špetku soli a namletý mák. Promícháme a přidáme vajíčko, olej a mléko, popřípadě trochu bílého jogurtu. Vše pořádně zamícháme vařečkou, mělo by vzniknout vláčné těsto, trochu tužší

  2. Na náplň budeme potřebovat nějaké ovoce, doporučuji jablíčka, hrušky nebo švestky. Pokud zvolíte hrušky či jablka (nebo je můžete i smíchat), zbavte je slupky a nastrouhejte je na hrubo na struhadle. Na 12 muffinů mi obvykle stačí 3 středně velká jablka/hrušky. Jestliže zvolíte jako náplň švestky, vypeckujte je a nakrájejte na drobnější kostičky. Na 12 muffinů obvykle postačí 12 švestek

  3. Nyní vezmeme formu na muffiny, můžeme použít například silikonovou na 12ks standardní velikosti. Do každého důlku dáme zhruba polévkovou lžíci těsta (těsto musí pokrýt celé dno), poté vezmeme připravené ovoce a cca 1 vrchovatou kávovou lžičku strouhaných jablek/hrušek vložíme do důlku na těsto. Pokud použijeme švestkovou náplň, tak do 1 muffinu dáme půlku švestky nakrájenou na kostičky (druhou půlku použijeme na závěrečné ozdobení)

  4. Nyní ovoce zalijeme další vrstvou těsta - cca 1 polévková lžíce. Ovoce musí být zcela schované. Muffiny můžeme ozdobit zbylými strouhanými jablky/hruškami nebo nakrájenými švestkami

  5. Makové muffiny s ovocem vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 170°C cca 30 minut. Každá trouba peče jinak, proto muffiny hlídáme - jakmile začnou zlátnout "čepice", tak jsou muffiny hotové. Důležité je neotvírat troubu minimálně prvních 10 minut, muffiny by nenaběhly!


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!