Makovec s jablky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 ks vejce
60 g máslo
200 ml mléko
300 g jablko
200 g cukr moučka
200 g hladká mouka
200 g mletý mák
1 balíček kypřící prášek do pečiva
na ozdobu
cukr moučka
podle potřeby
máslo na vymazání
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny, máslo necháme předtím dostatečně změknout.

  2. Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme nahrubo. Nastrouhaná jablka přidáme do žloutkové pěny a promícháme.

  3. Do tohoto základu na makovec přidáme mletý mák, mouku promíchanou s práškem do pečiva, mléko a z bílků ušlehaný tuhý sníh. Vše zlehka promícháme.

  4. Formu na srnčí hřeb (klidně i bábovkovou) důkladně vymažeme máslem a vysypeme moukou. Do formy vlijeme připravené těsta a vložíme do trouby vyhřáté na 165 °C péct. Makovec s jablky pečeme cca 40 minut.

  5. Makovec s jablky necháme krátce vychladnout, potom jej vyklopíme z formy a krájíme na dílky. Báječně chutná s kopečkem zakysané smetany.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!