Maminčiny caletky recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- sůl 1 ks vejce 100 ml mléko 1/2 balíčku prášek do pečiva 150 g sádlo se škvarky 400 g hladká mouka 1 lžíce Hera 1 lžička mletý mák
Postup Maminčiny caletky
Postup přípravy receptu
-
Sádlo se škvarky a kouskem Hery rozehřejeme
Mouku promícháme se solí, trochou máku a práškem do pečiva. Promícháme s rozpuštěným sádlem, přidáme vejce a mléko (mléko přidáváme opatrně, jen trochu, aby bylo těsto tuhé)
Rukama uhněteme těsto, uděláme z něj váleček a rozkrájíme ho na kousky, ze kterých tvoříme malé placky. (Jak moje maminka říká, aby nešpinila prkýnko, vyválí z těsta váleček přímo na pekáči, krájí z něj kousky a tvaruje menší placky)
Na suchém, nevymaštěném plechu (placky jsou mastné dost) pečeme při 200 stupních asi 20 minut. Nejlépe chutnají ještě čerstvé
Zdroj: Kuchařka pro báječné tchyně - Helena Chvátalová