Maminčiny caletky recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

sůl
1 ks vejce
100 ml mléko
1/2 balíčku prášek do pečiva
150 g sádlo se škvarky
400 g hladká mouka
1 lžíce Hera
1 lžička mletý mák

Postup přípravy receptu

  1. Sádlo se škvarky a kouskem Hery rozehřejeme

  2. Mouku promícháme se solí, trochou máku a práškem do pečiva. Promícháme s rozpuštěným sádlem, přidáme vejce a mléko (mléko přidáváme opatrně, jen trochu, aby bylo těsto tuhé)

  3. Rukama uhněteme těsto, uděláme z něj váleček a rozkrájíme ho na kousky, ze kterých tvoříme malé placky. (Jak moje maminka říká, aby nešpinila prkýnko, vyválí z těsta váleček přímo na pekáči, krájí z něj kousky a tvaruje menší placky)

  4. Na suchém, nevymaštěném plechu (placky jsou mastné dost) pečeme při 200 stupních asi 20 minut. Nejlépe chutnají ještě čerstvé

  5. Zdroj: Kuchařka pro báječné tchyně - Helena Chvátalová


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!