Masové kuličky Stroganov recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
2 lžíce olej
50 g máslo
1 ks cibule
2 lžíce rajčatový protlak
60 ml bílé víno
1 lžička sladká paprika
2-3 lžíce hladká mouka
185 g zakysaná smetana
125 ml hovězí vývar
2-3 lžičky dijonská hořčice
mletý černý pepř
500 g těstoviny macaroni (krátké trubičky)
750 g mleté libové hovězí maso
250 g malé žampióny

Postup přípravy receptu

  1. Těstoviny uvaříme ve slané vodě podle návodu na obalu, scedíme a udržujeme v teple

  2. Cibuli očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Česnek oloupeme a prolisujeme. Žampiony otřeme mokrou utěrkou, podle potřeby očistíme a přepůlíme

  3. Mleté maso smícháme s česnekem, solí a drceným pepřem. Tvarujeme kuličky a obalujeme je ve směsi mouky, sladké papriky a mletého pepře

  4. V pánvi rozehřejeme olej s polovinou másla a kuličky v něm postupně opečeme (při střední teplotě)

  5. Na zbývajícím másle zpěníme cibuli, přidáme žampiony a podusíme. Pak zalijeme vývarem s rajčatovým protlakem, hořčicí a vínem. Do omáčky vložíme masové kuličky, přivedeme k varu, snížíme teplotu a 5 minut za občasného zamíchání povaříme. Ochutnáme, případně přisolíme a nakonec vmícháme zakysanou smetanu

  6. Těstoviny upravíme na talíře, přidáme masové kuličky s omáčkou a ozdobíme zelenou petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!