Mazanec s vůní rumu recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 lžička sůl 2 ks vejce 1 ks vejce 100 g máslo rum 150 ml mléko 100 g rozinky 1/2 ks citron 1 kostka droždí 150 g cukr krupice 1 lžíce cukr krupice 600 g polohrubá mouka 1 lžíce teplá voda 50 g loupané mandle 50 g plátkové mandle
Postup Mazanec s vůní rumu
Postup přípravy receptu
-
Rozinky (nejlépe velké sultánky) překrájíme a přes noc namočíme do rumu
Droždí rozdrobíme do umělohmotné misky, zasypeme cukrem a zalijeme vodou. Na teple necháme vzejít kvásek (těstíčko). Mléko zahřejeme a vmícháme čerstvou citronovou kůru
Do zadělávací mísy nasypeme mouku, cukr i sůl a promícháme. Přidáme kvásek, rozpuštěné máslo i vlažné mléko a vyklepneme vejce. Vše důkladně vařečkou promícháme. Nakonec přidáme rumové rozinky i nakrájené mandle a těsto prohněteme. Podle potřeby přidáme mouku, abychom získali celistvé nelepivé těsto. Těsto na mazanec necháme asi 30 minut kynout
Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na poloviny a z každé vytvoříme bochánek. Bochánky necháme znovu 30 minut kynout. Pak bochánky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a do každého lehce nařízneme křížek
Mazance s vůní rumu pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut na 180 °C.