Medová pečená kachní prsa se směsí z červené cibule recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
sůl
1 lžíce med
3 lžíce med
1 špalíček čerstvý zázvor
1 lžička sušený tymián
1 ks červená cibule
1 lžička sušený rozmarýn
čerstvě mletý černý pepř
2 ks kachní prsa bez kostí
200 ml víno Merlot

Postup přípravy receptu

  1. Jako první si v několika hodinovém předstihu připravíme směs z červené cibule. Červenou cibuli pokrájíme na měsíčky, očištěný česnek na tenké plátky a očištěný zázvor na tenké hranolky

  2. Do malého hrnečku dáme med, červené víno, tymián, rozmarýn a svaříme na prudkém ohni na hustý sirup. Na másle na středním plameni restujeme cibuli téměř do hněda, nesolíme, přidáme česnek a zázvor, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, pomalu dusíme, přilijeme vínovo-medový sirup a za stálého míchání uvaříme směs z červené cibule, přidáme olivový olej, promícháme a vypneme plamen

  3. Kachní prsa omyjeme, osušíme, ostrým nožem uděláme na kůži mřížku tak, abychom nezařezali do masa, pořádně osolíme z každé strany a necháme asi hodinu odpočinout volně na pultě

  4. Pánev s nepřilnavým dnem a s odnímatelným držadlem rozpálíme na sucho, položíme do ní kachní prsa kůží dolů, opékáme asi 5 minut na středním plameni, potom pomocí dřevěných špachtlí maso obrátíme kůží nahoru (do masa v žádném případě ničím nepícháme!) a znovu na středním plameni opékáme asi 5 minut, přitom se uvolní hodně kachního tuku

  5. Opečená kachní prsa na kůži potřeme slabou vrstvou medu, vložíme i s pánví do trouby, kde je ponecháme asi 10 minut při teplotě 150 °C. Kachní prsa vybereme na desku, přikryjeme alobalem a necháme odpočívat asi 20 minut, aby se uvnitř ustálily všechny šťávy, potom je pokrájíme na plátky o tloušťce 3 - 5 mm

  6. Medová pečená kachní prsa servírujeme s cibulovou směsí, kterou jsme ohřáli a jako přílohu podáváme chléb, případně bramborovou kaši. Kdo chce mít kachní prsa propečená na medium, peče přiměřeně kratší dobu. My máme rádi kachní prsa Rosé propečené tak, jak je na fotografii.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!