Meruňkový džem s gelfixem recept
Apetit Recepty dezertyPostup Meruňkový džem s gelfixem
Postup přípravy receptu
-
Zdravé a pěkné pevné meruňky omyjeme, ale neloupeme, vypeckujeme, překrojíme na poloviny a každou polovinu pokrájíme na malé kousky. Pokrájené meruňky rozdělíme na poloviny a jednu polovinu rozmixujeme tyčovým mixérem na kaši
Malé kousky meruněk dáme do hrnce, přidáme meruňkovou kaši, přilijeme pomerančovou šťávu, přidáme cukr krystal, přisypeme balení gelfixu, promícháme a přivedeme do varu. Vaříme prudkým varem 3 minuty a potom vypneme plamen
Vysterilizované sklenice naplníme horkým džemem s kousky meruněk a uzavřeme víčkem. Naplněné sklenice obrátíme nahoru dnem a necháme odstát 5 minut v této poloze, aby se mezi víčkem a obsahem džemu ve sklenici vytvořilo vakuum. Sklenice obrátíme zpět, necháme vychladnout a odložíme na polici do spíže
Meruňkový džem s gelfixem podáváme podle chuti na chlebu nebo různém pečivu. Jde o velmi rychlou a jednoduchou přípravu mimořádně chutného meruňkového džemu s kousky meruněk, který není přeslazený a má příjemně kyselou chuť