Míša dort - česká klasika recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 4 ks vejce 50 g máslo 200 g máslo 30 g máslo 10 g kakao 1 lžíce mléko 750 g tvaroh 80 g cukr krupice 150 g cukr moučka 80 g cukr moučka 120 g polohrubá mouka 60 g hořká čokoláda 60 - 75 % kakaa
Postup Míša dort - česká klasika
Postup přípravy receptu
-
Troubu dáme předehřát na 180 °C. Vezmeme dortovou formu o průměru 24 cm, vymažeme ji máslem a vysypeme polohrubou nebo hrubou moukou. Osobně vysypávám raději hrubou, jde to lépe
Připravíme si těsto na korpus. Rozdělíme vejce na žloutky a bílky a navážíme všechny potřebné ingredience. Mouku s kakaem přesejeme přes sítko a pečlivě smícháme dohromady
Změklé máslo s cukrem moučka a žloutky vyšleháme do pěny. Tentokrát se žloutky nezašlehávají do máslovo-cukrového základu, jelikož je másla příliš malý kousek. Z bílků a jedné lžíce ledové vody vyšleháme polotuhý sníh a postupně do něj zašleháme cukr krupici
Šleháme tak dlouho, až sníh ztuhne a po vytažení metličky stojí špičky pěkně vzhůru. Do vyšlehaných žloutků dáme polovinu mouky a polovinu sněhu a zamícháme. Totéž uděláme i s druhou polovinou. Nemícháme příliš jen tak, aby se těsto spojilo dohromady
Takto připravené těsto vylijeme do formy, rozetřeme k okrajům, uhladíme a dáme péct na 15 minut. Před vytažením zkontrolujeme špejlí. Píchneme ji na pár místech do těsta. Pokud je po vytažení suchá, máte hotovo. Pokud ne, je potřeba ještě pár minut korpus dopéct. Po vytažení necháme korpus ve formě 10 minut odpočinout. Pak ho vytáhneme a dáme na mřížku úplně vychladnout
Máme vychladlý korpus, můžeme si připravit krém. Máslo pomalu rozpustíme na nejnižší plotýnkový stupeň. Příliš ho nezahříváme. Po rozpuštění smícháme s tvarohem (kostka) a cukrem. Pokud v tvarohu nejsou hrudky, stačí smíchat ručně metličkou. V opačném případě dáme raději do robota
Korpus upneme zpět do formy a rozetřeme na něj všechen krém. Dbáme na to, aby přiléhal jak ke korpusu dole, tak ke stěnám formy. Vrch pěkně uhladíme
Ve vodní lázni (Na kastrolek s mírně vroucí vodou dáme misku tak, aby se nedotýkala hladiny.) rozpustíme máslo a čokoládu. Jakmile se rozpustí, přidáme lžíci mléka, zamícháme metličkou a ihned vylijeme na dort. Nakláněním Míša dortu ze strany na stranu necháme roztéct polevu po celé ploše. Je potřeba pracovat poměrně rychle, protože poleva tuhne
Míša dort - českou klasiku dáme do lednice minimálně přes noc, aby ztuhl a natáhl vlhkost. Druhý den krájíme a klidně nahlas mlaskáme. Je to velká dobrota.