Musaka po česku se zeleninou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4-5 stroužků česnek
1 lžíce máslo
6-8 ks brambory
200 ml mléko
1 ks cibule
0 ks cuketa
0 ks brokolice
1 ks lilek
1 ks kapie
1 lžíce oregano
1 plechovka krájená rajčata
1 špetka mletá skořice
5 lžic hladká mouka
300 g mleté hovězí maso
70 g tvrdý sýr
1 lžička římský kmín
1 lžička mletý zázvor
200 g mleté vepřové maso
1 ks bílá paprika
200 ml passata
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
mleté chilli

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oškrábeme, nakrájíme na plátky asi 0,5 cm a 2 minuty povaříme. Lilek nakrájíme na kolečka asi 1 cm silná, posolíme a necháme alespoň půl hodiny vypotit. Mezitím nakrájíme zeleninu na malé kostičky, jen brokolici na růžičky. Tvrdý sýr nastrouháme nahrubo.

  2. Na oleji opečeme osušený lilek dozlatova (pozor, hodně pije) a odložíme na papírové utěrky odsát přebytečný tuk. Na pánev do výpeku z lilků přidáme olej a osmahneme nakrájenou cibuli. Přidáme mleté maso a prudce orestujeme, osolíme, opepříme, přidáme koření a česnek, vlijeme konzervu rajčat a passatu a na mírném ohni dusíme asi 10 minut.

  3. Pekáček vymažeme olejem, vysypeme strouhankou a naskládáme do něj polovinu brambor. Na brambory dáme polovinu masové směsi, další vrstvu tvoří opečený lilek, pak opět masová směs a navrch končíme bramborami.

  4. Pekáček s musakou vložíme do trouby vyhřáté na 165 °C (horkovzdušná 150 °C) a pečeme 45 minut. Mezitím z másla a mouky připravíme bílou jíšku, kterou mlékem ředíme, až nám vznikne středně hustý bešamel. Sundáme bešamel z ohně, vmícháme strouhaný sýr, nalijeme na upečenou musaku a vrátíme do trouby na 220 °C nebo pod gril zapéct ještě na 15 - 20 minut.

  5. Musaku po česku se zeleninou podáváme teplou jako chutný hlavní chod.

  6. Poznámka: Maso na musaku si nejraději melu sám, v tom případě do mletí přidám hrst syrové rýže.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!