Musaka po česku se zeleninou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 4-5 stroužků česnek 1 lžíce máslo 6-8 ks brambory 200 ml mléko 1 ks cibule 0 ks cuketa 0 ks brokolice 1 ks lilek 1 ks kapie 1 lžíce oregano 1 plechovka krájená rajčata 1 špetka mletá skořice 5 lžic hladká mouka 300 g mleté hovězí maso 70 g tvrdý sýr 1 lžička římský kmín 1 lžička mletý zázvor 200 g mleté vepřové maso 1 ks bílá paprika 200 ml passata podle chuti sůl mletý černý pepř mleté chilli
Postup Musaka po česku se zeleninou recept
Postup přípravy receptu
-
Brambory oškrábeme, nakrájíme na plátky asi 0,5 cm a 2 minuty povaříme. Lilek nakrájíme na kolečka asi 1 cm silná, posolíme a necháme alespoň půl hodiny vypotit. Mezitím nakrájíme zeleninu na malé kostičky, jen brokolici na růžičky. Tvrdý sýr nastrouháme nahrubo.
Na oleji opečeme osušený lilek dozlatova (pozor, hodně pije) a odložíme na papírové utěrky odsát přebytečný tuk. Na pánev do výpeku z lilků přidáme olej a osmahneme nakrájenou cibuli. Přidáme mleté maso a prudce orestujeme, osolíme, opepříme, přidáme koření a česnek, vlijeme konzervu rajčat a passatu a na mírném ohni dusíme asi 10 minut.
Pekáček vymažeme olejem, vysypeme strouhankou a naskládáme do něj polovinu brambor. Na brambory dáme polovinu masové směsi, další vrstvu tvoří opečený lilek, pak opět masová směs a navrch končíme bramborami.
Pekáček s musakou vložíme do trouby vyhřáté na 165 °C (horkovzdušná 150 °C) a pečeme 45 minut. Mezitím z másla a mouky připravíme bílou jíšku, kterou mlékem ředíme, až nám vznikne středně hustý bešamel. Sundáme bešamel z ohně, vmícháme strouhaný sýr, nalijeme na upečenou musaku a vrátíme do trouby na 220 °C nebo pod gril zapéct ještě na 15 - 20 minut.
Musaku po česku se zeleninou podáváme teplou jako chutný hlavní chod.
Poznámka: Maso na musaku si nejraději melu sám, v tom případě do mletí přidám hrst syrové rýže.