Musaka s cuketou a lilkem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

směs
4 stroužky česnek
3 špetky sůl
1 ks vejce
1 ks cibule
5 ks rajče
1 ks lilek
3 špetky oregano
1 dl bílé víno
3 špetky mletý pepř
0 kg mleté hovězí maso
2 ks malá cuketa
1 hrst čerstvá petrželka
0 kg mleté vepřové maso
2 ks starší chléb
omáčka
1 špetka sůl
40 g máslo
2 ks žloutek
1 špetka mletý pepř
40 g hladká mouka
400 ml vlažné mléko
1 špetka strouhaný muškátový oříšek
200 g strouhaný čedar

Postup přípravy receptu

  1. Cuketu a lilek podélně rozkrojíme (pomocí soli - odvodněné) nakrájíme na půlkolečka. Na pánvi a olivovém oleji orestujeme cuketu s lilkem dozlatova.

  2. Mezitím nakrájíme nadrobno cibuli a ve velkém kastrolu na olivovém oleji orestujeme dozlatova, pak přidáme mleté maso. Přidáme sůl, pepř, oregano, nakrájená rajčata, zalijeme bílým vínem a pod pokličkou dusíme 20 minut. Poté přidáme nakrájené 2 krajíce chleba na kostky bez kůrek, nakrájenou zelenou petržel, celé vejce, utřený česnek a zamícháme. Přidáme restovanou cuketu s lilkem.

  3. Sýrová omáčka: V malém rendlíku rozpustíme máslo a pomalu za stálého míchání přisypeme hladkou mouku. Poté co zásmažka zezlátne, přiléváme teplé mléko a šleháme, až nám bešamel zhoustne. Odstavíme z ohně. Přidáme žloutky, 2/3 nastrouhaného sýru (voňavý čedar), sůl a nastrouhaný muškátový oříšek.

  4. Do vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky vložíme masovou směs

  5. pak zalijeme sýrovou omáčkou a navrch posypeme zbylým strouhaným sýrem.

  6. Musaku s cuketou a lilkem pečeme v troubě na 180 °C cca 45 - 60 minut. Pečeme do doby, až dostatečně zhnědne povrch (záleží na výšce zapékací misky).

  7. Musaku podáváme s opečeným bramborem, doplníme o zeleninový salát a dobré víno.

  8. Doporučuji nechat před podáváním odležet cca 10 minut, musaka s lilkem a cuketou je nejlepší ohřátá až k večeři.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!