Nejkřehčí vanilkové rohlíčky recept

Apetit Recepty cukroví

Suroviny na recept

60 g máslo
1 ks žloutek
60 g sádlo
30 g cukr moučka
cukr moučka
200 g hladká mouka
80 g vlašské ořechy
1/2 ks vanilkový lusk

Postup přípravy receptu

  1. Odvážíme mouku s cukrem do misky (nejlépe prosejeme), přidáme rozmixované vlašské ořechy (můžeme část nahradit například nasucho opraženými lískovými ořechy), vnitřní část vanilkového lusku (nebo alespoň vanilkový extrakt či poté do cukru na obalování přidat vanilku) a žloutek. Do směsi nakrájíme studené máslo a přidáme studené sádlo

  2. Prsty začneme zpracovávat jakoby drobenku, pracujeme rychle, aby se zbytečne nerozpouštěl tuk. Jakmile máme suroviny nahrubo pospojované, přemístíme na prkno nebo silikonový vál (není potřeba podsypávat, tedy se nedostane do těsta zbytečně mouka navíc) a po částech vždy přejedeme kousek těsta směrem od sebe po vále tou částí ruky, kde dlaň přechází do zápěstí. Tím se budou tvořit takové pláty, které pak spojíme do koule, zabalíme do potravinářské folie a dáme minimálně na hodinu (lépe přes noc) do lednice

  3. Vanilkové rohlíčky tvarujeme buď ručně (opět nepodsypávat další moukou) nebo přes mlýnek a skládáme na plech vystlaný pečicím papírem. Pečeme ve vyhřáte troubě na 175 °C cca 10 minut, podle trouby

  4. Vystydnuté vanilkové rohlíčky, aby se nelámaly, obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou. Můžeme i jen posypat přímo na plechu moučkovým cukrem přes sítko, je to rychlejší

  5. Nejkřehčí vanilkové rohlíčky skladujeme v uzavřené krabičce v chladu a podáváme jako vánoční cukroví.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!