Nejkřehčí vanilkové rohlíčky recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 60 g máslo 1 ks žloutek 60 g sádlo 30 g cukr moučka cukr moučka 200 g hladká mouka 80 g vlašské ořechy 1/2 ks vanilkový lusk
Postup Nejkřehčí vanilkové rohlíčky
Postup přípravy receptu
-
Odvážíme mouku s cukrem do misky (nejlépe prosejeme), přidáme rozmixované vlašské ořechy (můžeme část nahradit například nasucho opraženými lískovými ořechy), vnitřní část vanilkového lusku (nebo alespoň vanilkový extrakt či poté do cukru na obalování přidat vanilku) a žloutek. Do směsi nakrájíme studené máslo a přidáme studené sádlo
Prsty začneme zpracovávat jakoby drobenku, pracujeme rychle, aby se zbytečne nerozpouštěl tuk. Jakmile máme suroviny nahrubo pospojované, přemístíme na prkno nebo silikonový vál (není potřeba podsypávat, tedy se nedostane do těsta zbytečně mouka navíc) a po částech vždy přejedeme kousek těsta směrem od sebe po vále tou částí ruky, kde dlaň přechází do zápěstí. Tím se budou tvořit takové pláty, které pak spojíme do koule, zabalíme do potravinářské folie a dáme minimálně na hodinu (lépe přes noc) do lednice
Vanilkové rohlíčky tvarujeme buď ručně (opět nepodsypávat další moukou) nebo přes mlýnek a skládáme na plech vystlaný pečicím papírem. Pečeme ve vyhřáte troubě na 175 °C cca 10 minut, podle trouby
Vystydnuté vanilkové rohlíčky, aby se nelámaly, obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou. Můžeme i jen posypat přímo na plechu moučkovým cukrem přes sítko, je to rychlejší
Nejkřehčí vanilkové rohlíčky skladujeme v uzavřené krabičce v chladu a podáváme jako vánoční cukroví.