Novoroční vánočka recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 ks vejce 1 ks vejce 200 g máslo 1 dl rum 2 ks žloutek 2 dl mléko 100 g rozinky 150 g mandle 120 g droždí 200 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 600 g hladká mouka mandlové plátky 1 špetka muškátový oříšek
Postup Novoroční vánočka
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme rozinky, které den předem namočíme do rumu
Druhý den si zaděláme kvásek tak, že do vlažného mléka rozdrobíme droždí, špetku moučkového cukru a necháme 15 minut odstát
Než vzejde kvásek, začneme si připravovat těsto. Jedno celé vejce a dva žloutky vyšleháme s moučkovým i vanilkovým cukrem. Do směsi přidáme změklé máslo a promícháme. Po částech zašleháme mouku, muškátový oříšek a špetku soli. Nakonec přilijeme vzešlý kvásek a vše zamícháme v těsto. Těsto na vále dobře propracujeme a necháme přikryté v míse čistou utěrkou vykynout
Do vykynutého těsta zapracujeme rumem nasáklé rozinky, nasekané mandle a upleteme vánočku. Na plech položíme alobal, potřeme jej máslem a položíme na něj naši novoroční vánočku. Takto ji necháme 30 minut kynout
Mezitím rozehřejeme troubu na 250 °C. Po 30 minutách potřeme vánočku rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými plátky, vložíme do trouby, teplotu snížíme na 150 °C a pečeme 75 minut
Novoroční vánočku podáváme nakrájenou na plátky. Je opravdu výtečná a zaručeně se vám povede!