Obrácený jablečný koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1/2 hrnku cukr 1/4 hrnku cukr 1 špetka sůl 2 ks vejce 1/4 hrnku mléko citron 1 lžička prášek do pečiva mletá skořice 1 hrnek hladká mouka muškátový oříšek 4 lžíce rozehřáté máslo 1 lžíce rozehřáté máslo 2 hrnky plátky jablek
Postup Obrácený jablečný koláč
Postup přípravy receptu
-
Formu o průměru 20 - 23 cm vymažeme tukem. Jablka očistíme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Odebereme požadované množství
Na dno hezky naaranžujeme plátky jablek, po vyklopení totiž budou navrchu. Jablka posypeme 1/2 šálkem cukru, citronovou kůrou, skořicí, muškátem a pokapeme citronovou šťávou. Než jablka zalijeme těstem, poprášíme je moukou a přelijeme rozehřátým máslem
Ušleháme vejce, až jsou nadýchaná. Vmícháme zbytek másla a mléko. Směs nalijeme do směsi mouky, zbytku cukru, soli a prášku do pečiva. Lehce spojíme. Vzniklým těstem zalijeme jablka v koláčové formě
Obrácený jablečný koláč pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 30 - 40 minut
Upečený obrácený jablečný koláč přiklopíme talířem a obrátíme jej. Koláč ozdobíme podle fantazie a můžeme podávat.