Okoun na rýžovém polštářku recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 1 kelímek smetana 1 ks citron 1 ks citron mrkev 1 hrneček rýže pepř 2 větvičky čerstvý rozmarýn třtinový cukr hroznový olej 1 ks filet okouna
Postup Okoun na rýžovém polštářku
Postup přípravy receptu
-
Protože potřebujeme rýži udělat co nejrychleji a nejlépe bez práce, uvaříme ji v mikrovlnce. Chce to vyzkoušet délku vařeni na maximální výkon (každá mikrovlnka má jiný maximalní výkon)
Hrníček rýže pořádně propereme (dokud poteče špinavá voda). Poté ji dáme do misky, přidáme na půlky rozříznutý menší omytý citron. Trošku osolíme a přidáme cca 1 a 1/4 hrníčku vody. Poté dáme misku přikrytou utěrkou do mikrovlnky a zapneme na 8 minut na plný výkon. Poté rýži promícháme, necháme cca 5 minut odpočinout. Pak zase na 8 minut hodíme do mikrovlnky (nebo méně, podle tvrdosti a obsahu vody). Po dovaření rýže vyndáme citrón a vmícháme smetanu (nebojte se, rýže ještě smetanu vsákne)
Po vložení rýže do mikrovlnky si začneme připravovat rybu. Do hmoždíře si dáme otrhané jehličky rozmarýnu ze dvou větviček, poté přidáme citronovou kůru z jednoho velkého citrónu. Trochu soli, pepře a jedna až dvě lžičky třtinového cukru. Po částečném rozdrcení rozmarýnu přidáme lžičku hroznového oleje a šťávu z jednoho citrónu. Pak drtíme rozmarýn do jemné zelené pasty, podle chuti přidáme cukr - mělo by to být spíše sladší. Pokud máme velký filet tak si ho rozdělíme na několik menších dílů (klasicky na 4). Filet očistíme a omácháme v zelené omáčce, poté necháme několik minut odležet (stačí 5-10). Rybu hodíme na pánev s troškou rozpáleného hroznového oleje a máslem (půl na půl). Smažíme podle tloušťky ryby. Ryba by se měla opéct než se na ní vytvoří kousky karamelu. Po nandání ryby na talíř ještě do pánve nalijeme trošku šťávy z citronu, promícháme a rybu touto šťávou přelijeme
Okouna na rýžovém polštářku nakonec ozdobíme třeba jemně nastrouhanou mrkví.