Olivový chléb recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 dl voda
1 kostka droždí
250 g olivy
1 dl olivový olej
0.5 kg hladká mouka
1 lžíce třtinový cukr
podle chuti
sůl
čerstvá bazalka
mletý černý pepř
čerstvé oregano

Postup přípravy receptu

  1. Cukr společně s droždím rozetřeme na pastu. Přidáme vlažnou vodu, prosátou mouku, kvalitní olivový olej, celé vypeckované olivy, podle chuti také sůl a pepř a nadrobno nasekané čerstvé bylinky. všechny suroviny pečlivě promísíme v těsto, které vytvarujeme do bochníku a necháme na teplém místě asi 20 - 30 minut kynout.

  2. Vykynutý bochník přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a ještě vytvarujeme. Olivový chléb vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 40 minut. Propečenost prozkoušíme špejlí. Když je po vytáhnutí suchá, máme hotovo.

  3. Upečený olivový chléb krájíme na plátky až po úplném vychladnutí a podáváme s nejrůznějšími pomazánkami. Je sám o sobě velmi dobrý.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!