Vepřová panenka s olivovým dipem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 2 ks žloutek 50 ml olivový olej 200 ml slunečnicový olej 150 g zelené olivy 6 plátků anglická slanina 1 lžíce citronová šťáva 1 lžička dijonská hořčice 600 g vepřová panenka 1 lžička balzamikový ocet 1 lžíce čerstvá petrželka mletý černý pepř
Postup Vepřová panenka s olivovým dipem
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou panenku očistíme a rozdělíme na 3 kusy á 200 g. Maso potřeme olejem, osolíme, opepříme a odložíme asi na 2 hodiny do chladu
Pak každý kousek panenky ovineme do dvou plátků anglické slaniny a zprudka (ze všech stran) opečeme na oleji. Opečenou panenku vložíme asi na 15 - 20 minut do horké trouby. Pak ji vyjmeme a ještě asi na 5 minut zakryjeme
Mezitím si připravíme olivovou omáčku. Okapané olivy nakrájíme nadrobno. Oba oleje smícháme. Do mísy vložíme žloutky, hořčici, balzamikový ocet a špetku soli. Za stálého šlehání žloutkové směsi postupně přiléváme olej, dokud nevznikne hustá majonéza. Nyní do základní omáčky vmícháme nasekané olivy, citronovou šťávu a petrželku. Podle potřeby dip dochutíme solí, pepřem a rozdělíme do mističek
Vepřovou panenku v anglické slanině rozdělíme na porce a podáváme s olivovým dipem. Vhodnou přílohou jsou brambory nebo hranolky.